OVERVEKT: Det kan være svært helseskadelig å være å være overvektig, skriver artikkelforfatter og tar til orde for at vi ikke skal justere opp hva som regnes som sunn BMI. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
OVERVEKT: Det kan være svært helseskadelig å være å være overvektig, skriver artikkelforfatter og tar til orde for at vi ikke skal justere opp hva som regnes som sunn BMI. Foto: Shutterstock / NTB scanpixVis mer

BMI:

Nei, vi kan ikke si at overvekt er den nye normalen

Hvis det da skal være normalt å ha 15 kilo for mye, er veien til fedme, livsstilssykdommer, dårlig mental helse og færre gode leveår plutselig faretruende kort.

Meninger

NRK.no torsdag 18. oktober kunne vi lese at hele 7 av 10 nordmenn er overvektige. Det er så mange overvektige nå, at det er nettopp dette som er blitt normalen.

Å være overvektig, vil si å ha en BMI mellom 25 og 30. I artikkelen, sier HUNT-leder Steinar Krokstad at siden det i dag er mest normalt å være overvektig, spørs det om vi ikke må endre standarden.

Journalisten følger opp og sier «er det enklere å endre standarden enn å håpe at folk skal gå ned i vekt»? Krokstad svarer at «man sier jo ofte at det som er gjennomsnittlig er normalt, men når det som er normalt har enda seg såpass mye, så er vi i en spesiell situasjon».

Dette mener vi er uheldig sagt. Det er flere grunner til dette:

For det første vil det undergrave hvor helseskadelig det faktisk kan være å være overvektig. Overvekt gir som de fleste vet en betydelig økt risiko for hjerte- og karsykdom og diabetes type 2.

Det er ikke lenge siden World Cancer Research Fund kom ut med en ny omfattende rapport, som viser at overvekt og fedme også bidrar til kreftepidemien i langt større grad enn man tidligere har trodd. Overvekt eller fedme er årsak til minst 12 typer kreft.

Og så vet man jo at når man er overvektig er veien til fedme ikke veldig lang. Hvis det da skal være normalt å ha 15 kilo for mye, er veien til fedme, livsstilssykdommer, dårlig mental helse og færre gode leveår plutselig faretruende kort. Usunt kosthold koster samfunnet vårt svimlende 154 milliarder kroner i året. Hvordan vil dette regnestykket se ut om overvekt blir den nye normalen, har vi råd til det?

Til slutt, hvis vi løfter blikket litt og ser på FNs bærekraftsmål, så er det lite bærekraftig å være overvektig.

Vi mener det er svært lite hensiktsmessig å skyve på BMI-skalaen, og gjøre normalkategorien bredere. Vi må heller bli flere som jobber med å forhindre og forebygge både overvekt og fedme. La oss heller få BMI på 18,5 til 25 til å bli det normale igjen, i stedet for å skyve problemet unna og endre BMI-kategoriene. Det blir en for lettvint løsning!

Det er først når man har passert 35 i BMI at man kan få hjelp i spesialisthelsetjenesten. Hadde vi hatt flere som kunne hjelpe personer i BMI-området 27–35 hadde man kanskje ikke vurdert å kalle overvekt for den nye normalen?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.