Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Nei, vi truer ikke Norge

Man satser tilsynelatende på at for et vanlig menneske vil det være nok å kaste et blikk på førstesiden av Dagbladet for å begynne å frykte russere.

«DEMONISERER»: - Dagbladet dyrker frykten for naboen i øst og president Vladimir Putin, skriver artikkelforfatteren. Her har Putin møte med sikkerhetsrådet i Kreml onsdag. Foto: Sputnik / Reuters / NTB Scanpix
«DEMONISERER»: - Dagbladet dyrker frykten for naboen i øst og president Vladimir Putin, skriver artikkelforfatteren. Her har Putin møte med sikkerhetsrådet i Kreml onsdag. Foto: Sputnik / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Selv om vi alle lever i ei tid da ingen lenger blir overrasket over at de moderne massemediene framstiller informasjonsmateriell som både er aggressivt og noen ganger nesten bryter med moralske prinsipper, blir det av og til vanskelig ikke å bli forbløffet over de enkelte publikasjoners prinsippløshet.

En behøver ikke å gå langt for å finne noen eksempler. For noen dager siden publiserte den renommerte avisa Dagbladet artikkelen «Dramatisk år for Europa». Selv om artikkelen er av nokså generell karakter og ikke bare handler om Russland, har artikkelens forfattere tilsynelatende bestemt seg for at opplaget vil være mye lettere å selge hvis man trykker et ikke så vennlig (mildt sagt) bilde av den russiske presidenten på første side, ledsaget av den fengende overskriften «Putin truer oss».

I kampen om lesernes oppmerksomhet og høye lesertall, skyr ikke forfatterne av slike overskrifter noen som helst midler. Men spørsmålet er om de forstår konsekvensene av sine uansvarlige handlinger, nærmere bestemt sin egen innsats for gang på gang å demonisere Russland og dyrke frykten for vår nabo i øst. Man satser tilsynelatende på at for et vanlig menneske vil det være nok å kaste et blikk på førstesiden av Dagbladet for å begynne å frykte russere. Dette skjer ubevisst, uten å sette seg inn i historien med de flere århundre gamle norskrussiske relasjoner som gode naboer og spissfindigheter i dagens geopolitiske situasjon.

Det er dessverre lite nyttig å oppfordre journalister som sprer fiendtlighet og en uvennlig innstilling blant det norske folk til å ta ansvar. Man vil bare høre den beryktede historien om ytringsfrihet. Men hva synes nordmennene selv om at de blir satt opp mot Russland på en slik måte? De som aldri har opplevd noe negativt fra russisk side og som tvert imot har tatt nøye vare på minnene om frigjøringen fra fascismen under den andre verdenskrig.

Jeg er overbevist om at journalistikken skal være ærlig, ansvarlig og objektiv, først og fremst av hensyn til de egne borgerne som ikke er villige til å se på Russland som en fiende. Dette tviler jeg ikke på. Intet utsolgt avisopplag er verdt en så høy pris.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media