Angrepet på Kongressen

Neil Young: - Vi er ikke fiender

Neil Young føler med dem som stormet Kongressen. - Har empati med dem som er manipulert.

WASHINGTON D.C.: Flere Trump-tilhengere som var til stede under onsdagens opprør, mener kampen på ingen måte er over. Reporter/video: Vegard Kvaale / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Musiker Neil Young har publisert en uttalelse, hvor han blant annet hevder at president Donald Trump har forrådt folket, og at han har overdrevet sannheten og vridd den til hatefullt oppvigleri.

Det skal være et videoklipp, som har florert på nettet i det siste, som fikk artisten til å ta tastaturet fatt. Neil Young refererer i innlegget til et kjent klipp fra forrige uke, av en kvinne som gråter fordi hun har blitt sprayet med tåregass og dyttet vekk idet hun forsøkte å storme kongressen.

- Jeg har empati

Dagbladet har sett videoen hvor kvinnen fortvilet forteller til personen som filmer «at hun bare ønsket å bidra til revolusjonen».

ENGASJERER SEG: Musiker Neil Young kommenterer den politiske utviklingen i USA via egen hjemmeside. Foto: Rich Fury/Invision/AP/NTB
ENGASJERER SEG: Musiker Neil Young kommenterer den politiske utviklingen i USA via egen hjemmeside. Foto: Rich Fury/Invision/AP/NTB Vis mer

Neil Young forteller at han etter å ha sett klippet derfor føler med dem som stormet det amerikanske landemerket.

- Jeg har empati for dem som er blitt så manipulert og fått synspunktene sine brukt som politiske våpen. Kanskje er jeg selv en av dem. Jeg ønsker meg at internettnyheter var tosidig. At begge sider representeres i samme program. Sosiale medier, i hendene på mektige personer, influensere som forsterker løgner og usannheter, forkrøpler det vi tror på og vender oss mot hverandre. Vi er ikke fiender. Vi må finne veien hjem, skriver artisten.

Den politiske situasjonen i USA er for øyeblikket svært spent. Akkurat nå pågår det en intens maktkamp for å få Trump stilt til ansvar for konsekvensene av tilhengermøtet han arrangerte, som ledet til at mobben tok seg inn i kongressbygget i Washington D.C.. Flere personer mistet livet i angrepet.

KRISE: Medprogramleder og kommentator i TV2, Eirik Bergesen, om situasjonen i USA. Vis mer

Vil stemme over riksrett

Dagbladet har i dag skrevet om at Donald Trump står i fare for å bli den første presidenten i verden til å bli stilt for riksrett to ganger, etter at tilhengerne hans stormet Kongressen.

Ifølge The New York Times er demokratene overbevist om at de har nok stemmer til å få presidenten stilt for riksrett - igjen.

De la mandag først fram et forslag som oppfordret visepresident Mike Pence til å aktivere det 25. grunnlovstillegget. Han fikk 24 timer på seg til å avsette presidenten, men har så langt ikke kommet på banen.

Dersom dette ikke skjer, er det ventet at Representantenes hus stemmer over riksrettsforslaget onsdag. Med det varslede flertallet, vil Trump igjen bli stilt for riksrett.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer