KREVER KJEMPESUM: Rettighetsselskapet Wixen Music Publishing saksøker strømmetjenesten Spotify for 13 milliarder norske kroner på vegne av en rekke artister, blant andre Tom Petty, som døde i fjor. Foto: NTB scanpix
KREVER KJEMPESUM: Rettighetsselskapet Wixen Music Publishing saksøker strømmetjenesten Spotify for 13 milliarder norske kroner på vegne av en rekke artister, blant andre Tom Petty, som døde i fjor. Foto: NTB scanpixVis mer

Spotify

Neil Young, The Doors, Tom Petty og Santana saksøker Spotify

En rekke artister krever milliardbeløp.

Et rettighetsselskap i USA saksøker strømmetjenesten Spotify for flerfoldige milliarder kroner for påståtte brudd på opphavsretten.

Wixen Music Publishing hevder Spotify ikke har søkt om lisens for store deler av de 30 millioner sangene som er tilgjengelig på tjenesten.

Betaler ikke for bruken

- Mens Spotify har blitt en milliardbedrift, har låtskrivere og utgiverne deres ikke fått sin rettmessige del i suksessen, ettersom Spotify i mange tilfeller bruker musikken deres uten lisens og uten å betale for det.

KREVER PENGER: Wixen Music Publishing krever penger Spotify på vegne av Neil Young og en rekke andre artister. Foto: NTB scanpix
KREVER PENGER: Wixen Music Publishing krever penger Spotify på vegne av Neil Young og en rekke andre artister. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det heter det i søksmålet, som ble levert inn til en føderal domstol i Los Angeles forrige uke.

Wixen håndterer rettighetsspørsmål for en rekke artister, som Neil Young, The Doors, Tom Petty og Santana.

Selskapet ber om minst 1,6 milliarder dollar i erstatning fra Spotify. Det tilsvarer rundt 13 milliarder kroner etter dagens kurs.

En liste på 10.784 låter

Wixen skriver i søksmålet at Spotify i starten prøvde å jobbe med plateselskapene, men «i kappløpet om å bli først i markedet, gjorde ikke [Spotify] nok til å samle inn nødvendig informasjon om musikken».

Rettighetsselskapet vil at saken mot den svenske strømmetjenesten skal føres for en jury.

I søksmålet legger de ved en liste over 10.784 låter de mener det er tvil om Spotifys rett til å strømme. Wixen varsler at det vil be om den største tillatte erstatningen på 150.000 dollar per låt.

Inngikk to forlik i fjor

Det har foreløpig ikke kommet noen kommentar fra Spotify på det seneste i rekken av søksmål mot selskapet. I mai inngikk selskapet forlik i to lignende søksmål.

Spotify sa da at selskapet skulle sette opp et fond på drøyt 43 millioner dollar for å kompensere låtskrivere.

Dette er «særdeles utilstrekkelig», ifølge Wixen, som så langt mulig vil la være å bli med på avtalen fra mai.

(NTB)