STOPPER MED STRØMMING: Neil Young annonserer at han vil slutte med strømming av sin musikk. Her er han fra fjorårets South By Southwest-festival i Austin. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet
STOPPER MED STRØMMING: Neil Young annonserer at han vil slutte med strømming av sin musikk. Her er han fra fjorårets South By Southwest-festival i Austin. Foto: Øyvind Rønning / DagbladetVis mer

Neil Young trekker seg fra strømmetjenestene

- Det er over.

(Dagbladet): - Det er over med strømming for meg. Jeg håper dette er ok for mine fans, skriver Neil Young i kveld i et innlegg på sin egen Facebook-side.

- Det er ikke på grunn av pengene, selv om min andel (som for alle andre artister) ble dramatisk redusert på grunn av dårlige avtaler gjort uten mitt samtykke, fortsetter han.

Har ikke lyktes med Pono Den verdenskjente artisten har tidligere vært på et korstog mot mp3 og det han kaller den katastrofale utviklingen i lydkvaliteten på moderne musikk.

Han lanserte i 2014 sin egen musikkplattform, PonoMusic, som ifølge ham selv skulle revolusjonere lyden ved digital musikkavspilling, men som ifølge musikkritikerne ikke leverte varene.

Nå annonserer den kanadiske musikeren at han vil trekke sin musikk fra strømmetjenestene.

- Det handler om lydkvalitet. Jeg ønsker ikke at musikken min blir ødelagt av den verste kvaliteten i historien med kringkasting eller  annen form for distribusjon. Jeg føler ikke at det er riktig at dette blir solgt til mine fans. Det er ille for musikken min.

Kan komme tilbake Det er for tiden heftig kamp i strømmemarkedet etter at rapper Jay-Z kjøpte opp norskutviklede Tidal og vil gjøre den til førstevalget for musikkelskere som er opptatt av god lydkvalitet, i tillegg til at Apple i juli lanserte sin lenge forespeilede strømmetjeneste «Apple Music».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Neil Young åpner opp for at han kan komme vurdere et comeback på strømmetjenestene om kvaliteten endrer seg.

- For meg handler det om å lage og distribuere musikk som folk virkelig kan høre og føle. Jeg står for det, skriver han og avslutter:

- Når kvaliteten er tilbake, vil vurdere det igjen. Aldri si aldri.

- Kjemper mot et monster Musikkanmelder Øyvind Rønning i Dagbladet har forståelse for Neil Youngs lille protestaksjon, særlig sett i lys av hans eget Pono-prosjekt.

- Neil Young har utvilsomt et poeng. Kvaliteten på strømmet musikk er generelt dårligere, og du mister noe på veien. Det blir som å sette kassetten opp mot cd-en. Jeg ble derfor overrasket da hans nye album «The Monsanto Years» nylig var tilgjengelig for strømming på nettstedet NRP et par uker før albumet var tilgjengelig i butikk. Men samtidig kjemper han mot et monster. Strømming er kommet for å bli, og er du ikke med der aksepterer du at du ikke blir lyttet til på samme måte som de fleste andre, sier Rønning.

- Sånn jeg ser det er det to måter å lytte til musikk på i dag, den flyktige strømmingen, gjerne basert på nysgjerrighet, og de som lytter mer seriøst til musikk. Det er dem som holder liv i vinylfabrikkene, sier han og legger til:

- Så du kan si at strømmingen har ført noe positivt med seg, og det er den reaksjonen som er kommet i form av at flere gir ut musikk på vinyl. Du får det ikke mer ekte enn det i dag. Det er Neil og jeg enige om, sier Rønning.