Neitakk

Familietraumer og annen moro.

FILM: For to år siden skapte «The Squid and the Whale» bølger på diverse filmfestivaler og prisutdelinger. Noah Baumbach, som både sto bak manus og regi, mottok ovasjoner for sin skildring av en kjernefamilie i oppløsning. Filmen var basert på hans egen oppvekst, og handlet om hvordan han og broren hans taklet foreldrenes skilsmisse. Baumbachs siste film har flere fellestrekk med prisvinneren, men er ikke i samme divisjon.

Overspill

Det dreier seg om den vanskelige søskenkjærligheten. Man kan velge sine venner, ikke sin familie. Samtidig forteller filmen at når det står på som verst, er det gjerne hos mennesker man deler opphav med man søker - og ofte finner - trøst og støtte.

Nicole Kidman spiller tittelrollen, en vellykket forfatter som kommer hjem når hennes mindre suksessrike søster Pauline (Jennifer Jason Leigh) skal gifte seg. Den kommende ektemannen, passe overspilt av Jack Black, er usympatisk på så mange måter at det nesten ikke er mulig. I tillegg lider han av en slags klinisk depresjon. Her er det ikke snakk om halvtomme glass, men total tørke.

Margot bruker sin unge, men svært veslevoksne sønn, som en slags rådgiver/venninne. Han er en gutt hun betror sine innerste, forvirrede tanker. Hun bruker ham også i et maktspill mot søsteren Pauline, på samme måte som hun bruker sin omtrent like gamle datter mot Margot. Legg til et par mannevonde naboer, en slem elsker, en helgenliknende ektemann - og du har gjestelista fra helvete.

Uinteressant

At filmen ser riktig råtten ut, bildene er grumsete og/eller mørke, er én ting. Et annet, og større problem, er at persongalleriet engasjerer minimalt. Folka du møter her så selvopptatte og utmattende navlebeskuende at man som publikum må være i besittelse av en slags sosial masochisme for få noe ut av denne filmen.

En kjedelig helg med kjedelige mennesker. Denne bryllupsinvitasjonen kan du trygt takke nei til.