Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Nej tack» til Anne Holt-film

GVTEBORG (Dagbladet): Den norske kinosuksessen «Salige er de som tørster» blir ikke vist på svenske kinoer. Svenske TV4 fikk både filmen og TV-serien «Blind gudinne» i en byttehandel med norsk TV2, men vil ikke engang vurdere kinovisninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyskerne derimot, har falt for Carl Jørgen Kiønigs filmatiseringer av Anne Holts romaner. Rettighetene til «Salige er de som tørster» og TV-serien «Blind gudinne» ble nylig kjøpt for tre millioner kroner.

Anne Holt-filmatiseringen er av fjorårets få norske kinosuksesser. TV-serien skapte interesse for filmen, som derfor fikk et stort kinopublikum. Men slik tenker ikke svenskene.

«Pinlig»

- Jeg mener de kunne ha gjort som oss, og latt TV-serien være en drahjelp for kinofilmen. Men TV4 ville ikke ha kinorettighetene, de mente det ikke var noe poeng, sier Kristin Helle-Valle, TV2s dramasjef.

Bare tre norske filmer fra de to siste års produksjon er solgt til kinovisning i Sverige: «Søndagsengler», «Budbringeren» og «Mendel» (svensk premiere i april).

- Det er pinlig. Svenskene viser ingen interesse, og de har ikke noe forhold til det . De vet ikke hva de går glipp av, sier Helle-Valle.

Godt besøk

Men på filmfestivalen i Göteborg har hele 4200 svensker sett norske filmer denne helga. Billettene til Knut Erik Jensens «Brent av frost» ble solgt på svartebørs foran den første visningen, men ingen har hittil kjøpt filmen til det svenske kinomarkedet.

- Det skal enormt mye til å få solgt filmer fra et så lite land som Norge, sier Jensen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!