Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Tuftebarten:

Nekrolog for Hubbard, industrikylling og nyskaper

Vi takker Hubbard for et liv i dyrevelferdens tjeneste og lyser fred over hans minne.

IKKE EN AV DEM: Det finnes nemlig mange kyllinger i Norge som både er økologiske, frittgående, og saktevoksende, men Hubbard var ikke en av dem. Foto: NTB Scanpix
IKKE EN AV DEM: Det finnes nemlig mange kyllinger i Norge som både er økologiske, frittgående, og saktevoksende, men Hubbard var ikke en av dem. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kyllingen Hubbard døde mandag ettermiddag, 43 dager gammel, og verden har nettopp blitt litt fattigere. Gjennom sitt korte liv var han en banebryter gjennom sitt bidrag til industrikyllingers dyrevelferd.

Spaltist

Tuftebarten .

Anonymt twitter-fenomen, som boltrer seg i langtekst hos Dagbladet. Har blant annet spådd at Rosenborg rykker ned i Adecco-ligaen og at Donald Trump får Nobels Fredspris i 2017.

Forfedrene til Hubbard kom fra den indonesiske jungelen, men de siste 7 400 årene har familien levd side om side med menneskeapen homo sapiens. Over tid har forholdet mellom disse to dyreartene endret utseende på Hubbards familie til det ugjenkjennelige. Gjennom avl har de fargerike jungelfuglene blitt til hvite høns. De siste hundre årene har avlen forårsaket enorm muskelproduksjon over kort tid.

Utviklingen kulminerte da Hubbards tremenning Ross 308 ble utviklet av Aviagen-gruppen. Menneskeapen homo sapiens lot Ross 308 leve i en knapp måned før han ble slaktet, partert og frityrstekt. Dette var for så vidt et vinn-vinn-scenario, ettersom Ross 308 hadde så store plager med forvokst brystmuskulatur, skjelettplager og hudsykdommer at den foretrakk frityrkokeren framfor livet på broilerfarmen.

Det er under disse omstendighetene at kyllingen Hubbards fødsel ble så betydningsfull. Vi vet ikke navnet på Hubbards foreldre. Men vi vet at Hubbards mor fikk leve betydelig lenger enn ham selv, og at hun levde et liv i sult. For at hun skulle kunne legge egg måtte hun først bli kjønnsmoden. Dette tok 24 uker. I disse ukene fikk hun begrenset mattilgang, ellers ville hennes sultne gener gjort henne dødelig overvektig. Da moren til Hubbard endelig ble kjønnsmoden, la hun 150 egg i løpet av et drøyt år. Deretter ble hun gasset i hjel i en container sammen med 400 andre gamle, uproduktive mødre.

Inne i ett av de 150 eggene lå Hubbard. Og siden Hubbard ble født på et industrielt eggklekkeri i Østfold har han revolusjonert broilerindustrien i Norge. Ikke sånn å forstå at Hubbard levde et normalt kyllingliv der han fikk trippe rundt på tunet og plukke korn. Nei, det finnes nemlig mange kyllinger i Norge som både er økologiske, frittgående, og saktevoksende, men Hubbard var ikke en av dem.

Hubbards bidrag til dyrevelferden var at han vokste 20 prosent saktere enn sin fetter Ross, og levde 30 prosent lenger. På den måten kunne broilerfarmene fortsette å tjene penger, men nå kunne både bonden og forbrukeren ha god samvittighet.

Men for Hubbard var det ikke mye til trøst at fetter Ross hadde det verre enn ham. Hubbard måtte fortsatt dele sine tildelte kvadratmeter med ti andre kyllinger, han levde hele sitt liv innendørs, og han satt timesvis i et bur i en lastebil for å bli fraktet til slakteriet.

Da Hubbard ankom slakteriet var det antydninger til panikk blant reisefølget. Med god grunn. Etter en liten stund ble han og alle de andre kyllingene nemlig skyflet inn i en innhegning, hengt levende opp etter beina før de avlivet med et dødelig elektrisk støt. Og tømt for blod. Opp-ned, ribbet og hodeløs, endte ett liv som hadde startet 43 dager tidligere.

Vi takker Hubbard for et liv i dyrevelferdens tjeneste og lyser fred over hans minne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!