DEBATT

Tuftebarten:

Nekrolog for Hubbard, industrikylling og nyskaper

Vi takker Hubbard for et liv i dyrevelferdens tjeneste og lyser fred over hans minne.

IKKE EN AV DEM: Det finnes nemlig mange kyllinger i Norge som både er økologiske, frittgående, og saktevoksende, men Hubbard var ikke en av dem. Foto: NTB Scanpix
IKKE EN AV DEM: Det finnes nemlig mange kyllinger i Norge som både er økologiske, frittgående, og saktevoksende, men Hubbard var ikke en av dem. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Kyllingen Hubbard døde mandag ettermiddag, 43 dager gammel, og verden har nettopp blitt litt fattigere. Gjennom sitt korte liv var han en banebryter gjennom sitt bidrag til industrikyllingers dyrevelferd.

Forfedrene til Hubbard kom fra den indonesiske jungelen, men de siste 7 400 årene har familien levd side om side med menneskeapen homo sapiens. Over tid har forholdet mellom disse to dyreartene endret utseende på Hubbards familie til det ugjenkjennelige. Gjennom avl har de fargerike jungelfuglene blitt til hvite høns. De siste hundre årene har avlen forårsaket enorm muskelproduksjon over kort tid.

Utviklingen kulminerte da Hubbards tremenning Ross 308 ble utviklet av Aviagen-gruppen. Menneskeapen homo sapiens lot Ross 308 leve i en knapp måned før han ble slaktet, partert og frityrstekt. Dette var for så vidt et vinn-vinn-scenario, ettersom Ross 308 hadde så store plager med forvokst brystmuskulatur, skjelettplager og hudsykdommer at den foretrakk frityrkokeren framfor livet på broilerfarmen.

Det er under disse omstendighetene at kyllingen Hubbards fødsel ble så betydningsfull. Vi vet ikke navnet på Hubbards foreldre. Men vi vet at Hubbards mor fikk leve betydelig lenger enn ham selv, og at hun levde et liv i sult. For at hun skulle kunne legge egg måtte hun først bli kjønnsmoden. Dette tok 24 uker. I disse ukene fikk hun begrenset mattilgang, ellers ville hennes sultne gener gjort henne dødelig overvektig. Da moren til Hubbard endelig ble kjønnsmoden, la hun 150 egg i løpet av et drøyt år. Deretter ble hun gasset i hjel i en container sammen med 400 andre gamle, uproduktive mødre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer