Nekter å betale for FN-kunst

Utenriksdepartementet nekter å betale kunstneren Even Richardson (39) for portrettet av Boutros Boutros-Ghali, som henger i FN-bygningen i New York.

Får han ikke betalt for maleriet innen 15. desember, reiser han til New York og henter det.

- Et bilde som ikke er betalt, tilhører - ifølge åndsverkloven - kunstneren, sier en oppgitt Richardson. Han malte bildet på oppdrag fra tidligere generalsekretær Boutros-Ghali, for tre år siden.

200000 kroner

Til tross for gjentatte henvendelser til FNs juridiske avdeling og norsk UD, har fremdeles ikke Richardson fått betalt for oppdraget.

Alle generalsekretærene i FN, helt siden Trygve Lie i 1946, er malt av kjente kunstnere og henger på veggen i FN-bygningen i New York.

- Gjennom min advokat har jeg satt fristen til 15. desember. Jeg ser ingen grunn til at jeg skal donere en gave verd 200000 kroner til FN, sier Richardson.

Boutros-Ghali kontaktet Richardson etter at han ble tipset om den klassiske, figurative kunstneren gjennom sin norske svigerinne.

Richardson reiste til Kairo og arbeidet i tre uker med generalsekretæren som modell. Deretter tok kan maleriet med hjem og sluttførte arbeidet i Norge.

- Før jeg dro, søkte jeg UD om 200000 kroner. Da jeg kom hjem, lå avslaget i postkassa. Jeg ble innvilget 20000 i transportstøtte, slik at jeg skulle få sendt bildet til New York.

Samlet bruker UD årlig mellom 15 og 20 millioner kroner på billedkunst i utlandet. Prestisjeoppdraget i FN ble sablet ned av UDs kunstrådgivende utvalg.

Nok er nok

Vanligvis blir kunst til FN donert av regjeringer, og Richardson regnet med at dette ville UD ta seg av. Hans utgifter på maleriet er 60000- 70000 kroner, mens resten av beløpet er hans honorar for flere måneders arbeid.

- Denne saken har slitt meg helt ut. Etter at jeg opplyste FN om at norsk UD ikke ville betale meg for jobben, ble jeg lovet en kompensasjon på 50000 kroner. Men heller ikke de har jeg fått.

- Men nå er det for seint. Jeg krever nå 180000 kroner (200000 minus 20000 i transportstøtte, journ.anm.).

Den pinlige saken havnet i Stortinget for to år siden, da Høyres Ivar Kristiansen tok saken opp i spørretimen. Daværende utenriksminister Knut Vollebæk avslo å rydde opp.

Dagbladet har bedt utenriksminister Thorbjørn Jagland om kommentar. Han er på utenlandsreise, men vil få forelagt saken via sin pressetalsmann.

UNGRATEFUL NATIONS (UN): Even Richardson (t.v.) fikk det ærefulle oppdraget å portrettere FNs generalsekretær Boutros Boutros-Ghali (t.h.). Her fra avdukingen i New York for halvannet år siden, med påtroppende generalsekretær Kofi Annan til stede. Men penger for jobben fikk han aldri - verken av UD eller FN.