DEBATT

Debatt: Adoptert

­ Nekter å ­dø på grunn av en hvit nasjonalist

Virkeligheten vi bor i forteller om naive ønsker og i verste fall fatale løgner.

BLE DREPT: Johanne Ihle-Hansen ble funnet drept etter at Philip Manshaus ble overmannet i Al-Noor-moskeen i Bærum 10. august. Bildet er tatt under en minnehøytidelighet på Sandvika videregående skole. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BLE DREPT: Johanne Ihle-Hansen ble funnet drept etter at Philip Manshaus ble overmannet i Al-Noor-moskeen i Bærum 10. august. Bildet er tatt under en minnehøytidelighet på Sandvika videregående skole. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

10. august angriper en tjuetoårig hvit mann en moské i Bærum, bevæpnet med hagler. Mens forsøket på å gjøre skade i moskeen mislykkes, avslører arrestasjonen og ransakelsen av familiens hjem, drapet på hans stesøster, en transnasjonalt adoptert jente fra Kina, 17 år gammel.

Da vi ankom Norge ble vi innlemmet i rammene for den nye verden, men virkeligheten vi bor i forteller om naive ønsker og i verste fall fatale løgner. De snakket om oss som likeverdige. Om det å «tilhøre», ikke som fremmede eller som innvandrere. Ord vi gjentok for oss selv.

Men ideen om oss som uskyldige, godtroende, drømmeoppfyllende barn ble mer komplisert da vi muterte til mer fryktinngytende og fremmede vesener gjennom pubertet og voksenliv. Håret vokste langt, sort og uregjerlig. Huden, mørk og utvilsomt annerledes. Kroppen liknet ikke lenger på forestillingen av et barn, men bar trekkene til en fremmed. En fremmed for sine omgivelser, en fremmed for seg selv og noen ganger en fremmed for dem som sto oss nærmest.

Gutter vil med tiden passe medias beskrivelse av vold og fare i samfunnet. Jenter blir eksotisert og fetisjert. Denne umenneskeliggjøringen etterlater oss sårbare for Vestens nåværende klima, hvor frykten for det fremmede henger over Europa som et spøkelse, et spøkelse skapt av dens innblanding i en blodig fortid. Vi er fanget i skuddlinjen i en krig som ikke er vår.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer