- Nekter å gi opp

Millionkonkurs, illsinte ansatte og 300 kreditorer. Men Tande-P. nekter å oppgi drømmen om et restaurantimperium.

- Vi håper på ny drift. Jeg har gått på trynet før, og nå har jeg gjort det igjen, svarte en reservert Alf Tande-Petersen pressen da han i går formiddag ankom Drammensveien 4 for et innledende møte med bobestyrer.

For NRKs populære programleder har vært i hardt vær den siste uka. Først ble det avslørt at han hadde sagt opp alle de ansatte ved Tandy's Dovrehallen i Oslo blant annet med beskyldninger om tyveri. Dagen etter kom driftsselskapet Tande-P Drift AS' elendige økonomi i fokus.

- Jeg har det vel ålreit, men det er jo ingen ønskesituasjon, sier Tande-P.

En ønskesituasjon er det heller ikke for 300 kreditorer med et samlet krav på over 15 millioner kroner og rundt 50 ansatte som plutselig står uten jobb.

Flaggskipet sank

Det er utestedet Tandy's Dovrehallen som har senket Tande-P.s restaurantimperium. Bobestyrer Viggo Schreger anslår at rundt ti millioner forsvant i satsingen. Det var før jul i 2001 den populære NRK-underholderen åpnet sin sjuende restaurant. Tandy's Dovrehallen skulle bli et sted for «bønder i byen», med tre barer, galleri og scene. Prislappen var åtte millioner bare i ombygging og interiør.

- Dette kan jeg, dette publikummet kjenner jeg, sa han da.

- Jeg beklager overfor alle ansatte som har mistet jobben og overfor kreditorene, sa Tande-P.

I november i fjor skrev Dagbladet at hans utesteder vasset i inkassokrav og ubetalte regninger. Kredittrapporter og årsberetninger avslørte et selskap i krise. Samme dag svarte Tande-P. at smuglersprit, ulovlig importert kjøtt, sigaretter og svart arbeid florerte i bransjen og gjorde det nesten umulig for redelige folk å tjene penger.

Han raste videre mot myndighetene som ikke ville offentliggjøre navnet på smuglerbedriftene.

- Vi slåss mot konkurrenter som driver kølsvart virksomhet, sa Tande-P. til Dagbladet.

Krav mot ansatte

Utelivsbransjen i Oslo svarte med harme. Til VG ble det uttalt at programlederen ikke ante hva han holdt på med.

- Det er en kompleks sak, og det er mange grunner til at vi ikke lyktes til slutt, sa Alf Tande-Petersen diplomatisk i går.

Fullt så skånsom var han ikke i møtet med bobestyreren.

- Jeg er blitt informert om at noen av de ansatte har forsynt seg av både mat og penger. Det skal ha vært mange nachspiel med mat og sprit på Tandy's Dovrehallen og det vil jeg forfølge, sa bobestyrer Viggo Schreger etter å ha blitt briefet av Tande-P. i går.

Optimist

Men det er bare seks måneder siden Tande-P. hadde et langt mer positivt syn på regnskapet:

- Den som går med pluss i regnskapene etter å ha åpnet nye steder med det tempoet vi har, må ha finansiert investeringene ved bruk av finlandshette. Så enkelt er det, sa Tande-P. til Dagens Næringsliv den 30. august i fjor.