Nekter å gjøre fildeling lovlig

Frankrikes kulturminister under press.

(Dagbladet.no): I slutten av desember i fjor vakte det oppsikt da det franske parlamentet vedtok en lov som i praksis legaliserte deling av opphavsrettsbeskyttet materiale som musikk og filmer over nettet.

Men Frankrikes kulturminister tror ikke at lovendringen overlever behandlingen videre.

I midten av mars skal saken debatteres igjen i nasjonalforsamlingen.

Bred debatt

- Mitt mål er å bidra til fødselen for et nytt system som skal tilby musikk og film lovlig på nettet. Artister skal få betalt, mens konsumentene skal bli møtt med et fleksibelt system, sier kulturminister Renaud Donnedieu de Vabres ifølge Billboard.

Ministeren ønsker ikke frislipp for fildeling, og sier regjeringen har gjort en rekke grep med lovforslaget.

Donnedieu de Vabred opplyser også om at han vil lansere Lestelechargements.com 22. februar. Nettstedet skal brukes som et debattforum mellom publikum og artister om fildelingsproblematikken.

Kulturministeren har fått mye kritikk for mangel på informasjon fra myndighetene om temaet.

PROTESTERER: Franske artister - her representert ved Johnny Depps kjæreste Vanessa Paradis - har protestert heftig mot loven som legaliserte fildeling. FOTO: SCANPIX/AFP
PROTESTERER: Franske artister - her representert ved Johnny Depps kjæreste Vanessa Paradis - har protestert heftig mot loven som legaliserte fildeling. FOTO: SCANPIX/AFP Vis mer

Ulike løsninger

Debatten om fildeling har vært intens i Frankrike etter det omstridte vedtaket før jul, og underholdningsindustrien har satset stort på lobbyvirksomhet, ifølge Billboard.

Flere mulige løsninger har blitt debattert. Blant annet har tidligere finansminister Dominique Strauss-Kahn i et debattinnlegg argumentert for en betalingsmodell der forbrukerne betaler per nedlastede låt eller film over telefonregningen.

Siden volumet av fildelingen er så stor, ville det føre til lave priser. En låt ville trolig ikke koste mer enn 1 krone og 20 øre, ifølge Strauss-Kahn.

Stemte i protest

Ifølge Aftenposten var loven som ble vedtatt før jul et resultat av en protest mot kulturministerens opprinnelige forslag, som tok sikte på å forby all form for fildeling.

Donnedieu de Vabred ønsket at pirater skulle kunne bli dømt til opptil tre års fengsel og få bøter på opptil 2,4 millioner kroner.

Høyresiden gikk sammen med venstresiden for å torpedere forslaget, med det resultat at fildeling i stedet ble legalisert.

Bare et fåtall av de stemmeberettigede representantene var til stede under den første behandlingen. Langt flere kommer garantert til å stille når saken kommer opp igjen i mars.

UNDER PRESS: Kulturminister Renaud Donnedieu de Vabres har press på seg for at franske politikere skal enes om en ny lov.