Nekter å samle Clash

- Jeg må kjempe for å bli hørt, sier Joe Strummer (48). Den tidligere frontmannen i The Clash er ute med ny plate, men har oppdaget at tidene har forandret seg. Likevel er det uaktuelt for Strummer å blåse nytt liv i kultbandet.

- Jeg strever for å fortelle folk at jeg har en ny plate ute. Jeg er ikke lenger på et stort plateselskap, men på et lite pønkrockselskap som drives av sangeren i bandet Rancid. Så jeg er på en måte blitt reddet av de nye pønkerne. Fordelen er at de elsker musikk, men de har ikke penger til å markedsføre den i stor skala.

Elleve års pause

Joe Strummers nye plate heter «Global A Go-Go», og er den andre på halvannet år. Før det var det elleve års taushet fra den tidligere så taletrengte gammelpønkeren. Så hva gjorde han i elleve år?

- Jeg tvinnet tommeltotter og tok livet med ro. Jeg laget noen låter til soundtrack, bare for å holde meg i form. Før det laget jeg et soloalbum, men det var som å stange hodet i en murvegg. Derfor bestemte jeg meg for å ta en pause og tenke gjennom ting, sier Strummer, som sto bak en hel rekke klassikere sammen med The Clash i årene fra 1977 til 1982.

Ikke Clash

- The Clash er blitt tilbudt enorme pengesummer for å spille igjen. Hvorfor sier dere hele tida nei?

- Det er ikke likt The Clash å gjøre noe sånt. Vi var veldig oppriktige i det vi holdt på med, og det tror jeg vi fortsatt prøver å være. Og det er ingen vits i å komme sammen igjen bare fordi en eller annen riking vil gi oss to millioner pund. Da måtte vi ha noe nytt å komme med, og det har vi ikke.

- Men Sex Pistols har gjort det, så hvorfor ikke dere?

- Sex Pistols var de som startet det hele, pionerene, og de fikk ikke penger for det den gang. De fortjente en ny sjanse.

TILBAKE: Som frontmann i The Clash, var Joe Strummer i rockens sentrum for 20 år siden. Nå er det knapt noen som legger merke til ham.