Nekter å si hvem som ga 20 millioner til norsk film

Betalingskrangel i norsk stjernefilm.

Les også:
•
Lønnskrangel i norsk million-film

(Dagbladet.no): Knut Møller-Lien sier han fikk 20 millioner kroner av en anonym norsk-amerikaner for å lage filmen «Sebastians Verden», basert på hans egen debutroman.

Filmen spilles inn i flere land, og har med en rekke kjente skuespillere fra Norge, Sverige og Danmark - blant andre Christian Strand, Kim Bodnia, Camilla Malmquist Harket og Finn Schau.

Problemet er at flere i filmstaben, som var med på innspillingen i Oslo i august, hevder de ikke har fått betalt for filmen.  Flere kilder Dagbladet har vært i kontakt med, oppfordrer nå Møller-Lien til å vise at han faktisk har fått de 20 millionene.

På et møte i går kveld ble partene ikke enige, og regissør Knut Møller-Lien nekter fortsatt å si hvem som finansierer filmen hans.

-  Jeg vil ikke si hvem som ga meg pengene. Som jeg sa til Filmforbundets advokat: Dette er bare en dårlig skjult måte å prøve å finne ut hvordan de kan finansiere en norsk film utenom offentlig støtte gjennom Filmfondet, sier Møller-Lien.

Sender advarsel

Den største underleverandøren til «Sebastians verden» er Norsk Filmstudio. Det er de som har leid ut opptaks- og lysutstyr til innspillingen.

OPPGIR IKKE NAVNET: Knut Møller-Lien nekter å oppgi navnet på vedkommende som ga ham 20 millioner kroner for å lage «Sebastians Verden». Dette til tross for at flere i norsk filmbransje tviler på at han faktisk har pengene. Foto: FRANK KARLSEN
OPPGIR IKKE NAVNET: Knut Møller-Lien nekter å oppgi navnet på vedkommende som ga ham 20 millioner kroner for å lage «Sebastians Verden». Dette til tross for at flere i norsk filmbransje tviler på at han faktisk har pengene. Foto: FRANK KARLSEN Vis mer

-  Vi har en regning på om lag 700 000 kroner som forfaller 1. oktober, sier Knud Bjørne-Larsen i Norsk Filmstudio.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Norsk Skuespillerforbund sender nå ut meldinger til sine medlemmer om å utvise skepsis overfor selskapet Sebastians Verden Production. I dag går det ut en advarsel i det nettbaserte medlemsbladet.

-  Vi har lenge hatt en dårlig magefølelse i forhold til dette produksjonsselskapet. En av våre medlemmer la fram en kontrakt for oss, som jeg vil karakterisere som et bajasforslag. Vedkommende fikk forhandlet fram en standardkontrakt, men har ennå ikke fått lønn som skulle vært utbetalt i september, sier daglig leder i Skuespillerforbundet Kirsti Camerer.

Kan ende i retten

Norsk Filmforbund håper fortsatt å komme til enighet med Sebastians Verden Productions AS i løpet av de nærmeste dagene.

Hvis ikke det skjer, kan saken ende i rettsapparatet.

Knut Møller-Lien sier han er overbevist om at saken snart ordner seg, og mener krangelen skyldes uenighet om kontrakter. Flere av filmarbeiderne møtte ifølge regissøren på jobb uten å ha underskrevet produksjonens kontraktsforslag. En uke inn i innspillingen krevde de ifølge Møller-Lien nye og forbedrede kontrakter. Produksjonsselskapet følte seg presset til å gå med på dette, men ville etter innspillingsslutt vurdere kravene på nytt.

- Det kan være mange som allerede har fått betalt uten at de vet det selv, sier Møller Lien, som mener det er positivt at Dagbladet setter fokus på saken:

- Så kan vi kanskje få et kritisk blikk på hvordan filmbransjen fungerer i dag.

STJERNESPEKKET: Kim Bodnia og det svenske sexsymbolet Andreas Wilson (stående) er blant skuespillerne i filmen. Her fra en scene under innspillingen i august.