DAB

Nekter å skru av FM-nettet: Truer med å stenge Radio Metro

- Sendingene er ulovlige, skriver Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.

VARSLER STENGING: Radio Metro sender fremdeles på FM-nettet i Oslo selv om sendingene skulle opphøre før helgen. Stasjonen mener seg forskjellsbehandlet og ønsker å sende inntil ESA har ferdigbehandlet en klage over FM-slokkingen før jul. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
VARSLER STENGING: Radio Metro sender fremdeles på FM-nettet i Oslo selv om sendingene skulle opphøre før helgen. Stasjonen mener seg forskjellsbehandlet og ønsker å sende inntil ESA har ferdigbehandlet en klage over FM-slokkingen før jul. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Radio Metro nekter å slutte å sende på FM, selv om de har blitt pålagt å stanse FM-sendingene. Nå har Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (NKM) varslet tvangsmulkt og stenging av FM-sendere i Oslo. Senderne disponeres av Radio Metro og Radio Rox.

Fredag slokket de landsdekkende kommersielle radiokanalene P4 og Radio Norge sine signaler på FM-nettet i Oslo. I september gjorde NRK det samme. Det er bare lokale nærradioer som får fortsette å sende på FM, i første omgang ut 2021.

I forbindelse med slokkeplanen krevde de riksdekkende kanalene at lokalradioene i storbyene skulle slukke sine FM-signaler samtidig, for at de ikke skulle få noen fordeler og kapre lyttere i overgangen til DAB.

Men radiosjef Svein Larsen i Radio Metro mener det er urimelig at de må skru av sine FM-sendere bare fordi konkurrentene ønsker det.
Radio Metro har ikke noen landsdekkende konsesjon, men har flere lokalradiokonsesjoner over hele landet, og skulle derfor etter planen ha sluttet å sende på FM.

«De ulovlige sendingene er klart i strid med kravet om tillatelse. Nkom anser også at disse selskapene har en kommersiell fordel av å ikke stanse FM-sendingene, og varsler derfor tvangsmulkt. I tillegg har Nkom varslet stenging for å sikre at sendingene opphører», skriver Nkom på sine nettsider.

Skal behandles i ESA

Norsk Lokalradioforbund har klaget inn slukkingen for EFTAs overvåkingsorgan ESA, og Larsen mener Radio Metro derfor må kunne fortsette å sende på FM innen en avgjørelse foreligger fra ESA – hvis avgjørelse norske myndigheter må følge.

– Radio Metro vil uansett avvente ESAs sluttbehandling av saken før vi eventuelt slokker våre FM-frekvenser i Oslo, sier Larsen i en pressemelding.

Larsen mener det er problematisk at slokkedatoen kom før ESA er ferdig med å behandle saken. Han peker også på at P4 blant annet i Buskerud har fortsatt å sende på FM siden 16. juni, da sendingene skulle vært stoppet.

Varsler sanksjoner

Medietilsynet er likevel krystallklare på at Radio Metro nå sender ulovlig på FM-nettet og viser til at Stortinget har besluttet at kommersielle lokalradioer i Oslo-området skulle slokke samtidig som de kommersielle riksdekkende radioene.

– Datoen for dette var 8. desember 2017. Medietilsynets oppgave er å følge opp at dette vedtaket gjennomføres. Når Radio Metro nå fortsetter med sine sendinger i Oslo uten konsesjon, er det ulovlig kringkasting. Medietilsynet kommer derfor til å sende ut varsel om sanksjon så snart som mulig, sier tilsynets direktør Mari Velsand i en pressemelding.

Radio Metro har for øvrig også konsesjon for dab og sender både på dab og nett i tillegg til FM.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer