Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nekter gardister å være nazi-statister

Forsvaret sa nei til Max Manus-film.

(Dagbladet.no): Produsentene av den kommende storfilmen om krigshelten Max Manus, som startet innspillingen i dag, har naturlig nok et nært samarbeid med Forsvaret.

Forsvaret har imidlertid reservert seg mot å bruke Hans Majestet Kongens Garde som statister i filmen, slik produsentene ønsket. En av årsakene er at man ikke ville iføre norske gardister tyske naziuniformer, bekrefter presse- og informasjonsoffiser Geir Løvhaug i Garden overfor Dagbladet.no.

- Det var en total vurdering gjort i samråd med Hærstaben som førte til at Garden ikke vil gjøre dette, sier han.

Ville ikke bære naziuniformer

- Tid og ressurser var en av faktorene i vurderingen. Men vi skal ikke legge skjul på at det også var et moment at vi ikke ville iføre gardistene de tyske uniformene.

For nærmere utdyping av hvorfor de norske soldatene fra Kongens livgarde ikke kunne iføres naziuniformer for å bidra i filmselskapets gjenskaping av Oslo under krigen, henviser kapteinen til Hærstaben.

Det har ikke lyktes Dagbladet.no å komme i kontakt med Hærstabens kommunikasjonsoffiser i dag.

Løvhaug sier imidlertid at saken bare har vært diskutert på offisertsnivå. Der var altså ikke de vernepliktige selv som satte ned foten for å spille nazisoldater.

image: Nekter gardister å være nazi-statister

Har statister nok

Produsenten på Max manus-filmen, Sveinung Golimo, er på sin side ikke bekymret for konsekvensene av Gardens statist-nei. Etter å ha etterlyst statister i media har det nemlig ikke manglet på henvendelser.

- Vårt samarbeid med Forsvaret omfatter blant annet vakthold og utlån av historiske effekter. Det stemmer at de ikke stiller med statister, men vi har likevel klart å knytte til oss mange nok, sier han.

- Men mannen i gata kan vel ikke marsjere like troverdig som gardistene?

- Mange har jo bakgrunn fra Forsvaret. Dessuten har korpsbevegelsen sørget for at mange nordmenn kan marsjere, sier han.

Gjenskaper 40-talls-Oslo

Det er Aksel Hennie som gestalter den fargerike motstandskjemperen Max Manus i filmen, som har et budsjett på hele 50 millioner kroner og er basert på Manus\' egne bøker om Den andre verdenskrigen.

Manus, som døde i 1996, utførte en rekke sabotasjeaksjoner mot okkupasjonsmakten i Norge sammen med Kompani Linge og den såkalte Oslogjengen.

BLIR IKKE STATISTER: Forsvaret vil ikke at gardistene skal iføres tyske naziuniformer - selv ikke når formålet er innspilling av film om de gamle krigsheltene. Foto: SCANPIX
BLIR IKKE STATISTER: Forsvaret vil ikke at gardistene skal iføres tyske naziuniformer - selv ikke når formålet er innspilling av film om de gamle krigsheltene. Foto: SCANPIX Vis mer

Andre skuespillere i sentrale roller, er Nicolai Cleve Broch og Victoria Winge. I regissørstolene sitter Joachim Rønning og Espen Sandberg, som regisserte Selma Hayek og Penelope Cruz i «Bandidas» for to år siden.

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX Vis mer
LAGER MAX MANUS-FILM:</B> Aksel Hennie (til venstre) skal spille Max Manus i filmen med samme navn. Her sammen med Agnes Kittelsen som skal spille Tikken, Max Manus\' kone. Til høyre Nicolai Cleve Broch, som spiller Gregers Gram, og Knut Joner som spiller Gunnar Sønsteby. I bakgrunnen regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media