Nekter Jokke-bilder på Norwegian-fly

Joachim Nielsen lå an til finaleplass i kåringen om å bli en av Norwegians «halehelter». Så sa familien nei.

VIL IKKE PÅ NORWEGIAN: Joachim «Jokke» Nielsen (midten) var en av de mest populære kandidatene i avstemningen om hvilken Oslo-profil som skal prege Norwegians fly. Nå har familien nektet Norwegian å bruke hans bilde. Her sammen med bandkollegaene fra Jokke og Valentinerne, Petter Pogo og May-Irene Aasen, i 1994. Foto: Jørn H. Moen/Dagbladet
VIL IKKE PÅ NORWEGIAN: Joachim «Jokke» Nielsen (midten) var en av de mest populære kandidatene i avstemningen om hvilken Oslo-profil som skal prege Norwegians fly. Nå har familien nektet Norwegian å bruke hans bilde. Her sammen med bandkollegaene fra Jokke og Valentinerne, Petter Pogo og May-Irene Aasen, i 1994. Foto: Jørn H. Moen/DagbladetVis mer

(Dagbladet): - Jokke skal ikke være med i noen reklame, sier Christopher Nielsen til Dagbladet.

Han er bror av avdøde Joachim «Jokke» Nielsen, som var vokalist i rockebandet Jokke og Valentinerne på 80- og 90-tallet.

Nå nekter Christopher Nielsen Norwegian å bruke brorens navn og bilde i deres kampanje «Halehelter».

I anledning sitt 10-års jubileum startet nemlig Norwegian en kåring der publikum i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim skal nominere og stemme fram hver sin lokale profil som skal prege Norwegian-flyenes haleparti.

På fjerdeplass De eneste kriteriene i kåringen er at den nominerte må være avdød, «ha utmerket seg og inspirert andre», og at «vedkommende var utfordrer i sin tid».  

Etter å ha blitt nominert av en Oslo-borger, ble Jokke raskt en populær kandidat, og for få dager siden lå han på fjerdeplass.

Det er de fem mest populære kandidatene som går videre til en endelig finalerunde for hver av regionene, men onsdag ble altså Jokkes navn fjernet fra Oslo-lista etter ønske fra familien.

Dette hadde ikke Norwegian noe problem med.

- Respekterer familiens ønske - Familien ønsket ikke at Jokke skulle være en aktuell kandidat. Det respekterer vi selvfølgelig, sier Norwegians informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til Dagbladet.

- INGEN REKLAME: Tegneren Christopher Nielsen ønsker ikke at brorens navn og bilde skal bli brukt som Norwegian-reklame. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- INGEN REKLAME: Tegneren Christopher Nielsen ønsker ikke at brorens navn og bilde skal bli brukt som Norwegian-reklame. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Oppfatter dere dette som kritikk av Norwegian?

- Nei, det gjør vi ikke, svarer Sandaker-Nielsen.

Jokkes bror er fornøyd med måten flyselskapet har løst saken.

- Norwegian har vært hjelpsomme med å etterfølge familiens ønsker, sier Christopher Nielsen.

- Jokke er en helt 20. mars hadde over 21.000 allerede ha avgitt sin stemme og 300 nominasjoner har kommet inn, ifølge Kampanje.

Nå er antall stemmer oppe i 57.000 opplyser Norwegian. Det vites ikke hvor mange stemmer Jokke hadde mottatt.

Da Dagbladet i januar intervjuet Norwegians markedsansvarlig Britt Skjeppestad om «haleheltene», trakk hun fram nettopp Jokke som et eksempel på at de tenker nytt.

- Jokke er for mange en helt, sa hun da.

Nektet  NRK-bruk Dette er imidlertid ikke første gang Christopher Nielsen nekter andre å bruke brorens navn, bilde eller musikk.

HALEHELT: Thor Heyerdahl er blant de norske profilene som allerede preger halepartiet til Norwegians fly. Foto: Olav Stendal
HALEHELT: Thor Heyerdahl er blant de norske profilene som allerede preger halepartiet til Norwegians fly. Foto: Olav Stendal Vis mer

Jokke & Valentinerne-låta «Her kommer vinteren» har ved flere anledninger lydsatt oppsparket til NRKs dekning av vintersportsesongen, men i forbindelse med ski-VM fjor valgte Christopher Nielsen å sette ned foten.

Han ga statskanalen forbud mot å bruke låta i vintersportsendingene sine.

- Hater alfahanner - «Her kommer vinteren» handler på ingen måte om vintersport, så ingen skal få lov å gjøre den om til en nasjonalsang for norsk selvhyllest, sa Nielsen til Dagbladet da.

Det er nemlig han som sitter på rettighetene til Jokkes verker.

- Jeg håper det er et skikkelig skår i gleden for alfahannene og alfahunnene i skisporet, disse som jeg hater og forakter akkurat slik min bror gjorde. Låta er på ingen måte laget for dem, sa Nielsen.

Daglige henvendelser Etter at Jokkes navn ble fjernet fra nominasjonslista til «halehelter», er det akkurat nå følgende fem kandidater som ligger an til å gå videre til finalerunden i Oslo:

Trond André Bolle (orlogskaptein)
Hans Nielsen Hauge (lekpredikant og industrigründer)
Grete Waitz (friidrettsutøver)
Robert Skaanes (eventyrer)
Wenche Foss (skuespiller)

Sandaker-Nielsen i Norwegian forteller at interessen rundt hvem som pryder flyene deres har vært stor i lang tid, også før konkurransen.

- Vi får daglige henvendelser fra kunder som mener noe om hvem vi skal ha på halen på nye fly. I forbindelse med jubileet ønsket vi å gi passasjerene en reell beslutningsmulighet, sier Norwegians informasjonssjef.