Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nektes å kjøpe sensurerte episoder av 90-tallsserie om sexgal tenåring

TV-serien «Bert» skaper sensurdebatt.

BERT: Avisa VLT ønsker å kjøpe senderettighetene til tv-serien «Bert», men nektes av SVT. Foto: SVT / Skjermdump
BERT: Avisa VLT ønsker å kjøpe senderettighetene til tv-serien «Bert», men nektes av SVT. Foto: SVT / Skjermdump Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I oktober valgte SVT å fjerne to episoder av den populære ungdomsserien «Bert» fra sin strømmetjeneste Öppet arkiv. Årsaken var fordi noe av innholdet er upassende.

Nå ønsker den svenske avisa VLT å kjøpe serien, men har blitt nektet av SVT, skriver Aftonbladet.

VLTs sjefsredaktør Daniel Nordström er kritisk til beslutningen, og skriver i et blogginnlegg: «Ikke minst handler det om at SVT gjennom sin oppførsel aktivt påvirker og prøver å styre hva andre medier skal utgi. Det er ille.»

Et uttrykk for ytringsfriheten

Daniel Nordström skriver på bloggen sin at VLT ønsker å kjøpe senderettighetene til de to fjernede «Bert»-episodene «delvis for å vise hva debatten handler om, og til dels som et uttrykk for ytringsfriheten».

Nordström skriver også at han tror noe av grunnen til at SVT ikke vil selge rettighetene er fordi VLT tok del i sensurdebatten.

Åpen for diskusjon

Ansvarlig utgiver for Öppet arkiv, Susanna Balsvik, har en annen forklaring enn Nordstöm på hvorfor SVT nekter å selge rettighetene til «Bert».

- SVT selger ikke serier til andre VOD-aktører (video on demand), og heller ikke individuelle episoder. Det er derfor ikke mulig for VLT å kjøpe og vise hele episoder av Bert-serien. Men, vi ønsker å åpne diskusjonen rundt dette spørsmålet og synes det er interessant og viktig. At VLT gransker det her, akkurat som SVT selv ville gjort i Opinion Live og Kulturnyheterna, er bra, sier Balsvik til Aftonbladet.

Reaksjoner

UPASSENDE?: To episoder av 90-tallsserien «Bert» sensureres av STV. Årsaken skal være at innholdet er upassende. Video: SVT Vis mer

Sensureringen av de to «Bert»-episodene skapte reaksjoner hos flere. Anders Jacobsson, en av forfatterne bak bøkene serien er basert på, var svært kritisk til det hele.

- Patetisk. Enten legger man ut hele serien ellers så mener jeg at man bør fjerne alt, dersom serien er så uhørt støtende og farlig, sa Jacobsson til Aftonbladet.

Ifølge Jacobsson er seriens bølle Klas «Klimpen» Svensson en av grunnene til at serien ble sensurert. Dette blant annet på grunn av en scene der Klimpen tar tak i rumpa til en jente og roper «Balle, balle, balle».

- «Klimpen» kommer aldri til å være politisk korrekt. Han kommer alltid til å være en jævla idiot. Vi må kunne beskrive idioter som gjør og sier dumme, idiotiske ting. Det er sånn samfunnet er, sa Jacobsson til Aftonbladet.

Balsviks forklaring på sensureringen var at serien inneholder visse scener med rasistiske uttrykk og nedsettende ord om homofile.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!