Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slottsfjell 2018

Nektet å redde Slottsfjell fra konkurs. Showet fikk slakt

Norske artister skal ha godtatt 35 prosent lavere honorar for Slottsfjell-konsertene, men superstjernene slapp unna.

BLE SLAKTET: Rapperen French Montanas Slottsfjell-konsert ble slaktet av anmelderne. Her fra en konsert i London. Foto: Scott Garfitt / REX / Shutterstock / NTB Scanpix
BLE SLAKTET: Rapperen French Montanas Slottsfjell-konsert ble slaktet av anmelderne. Her fra en konsert i London. Foto: Scott Garfitt / REX / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for økonomiske utfordringer gikk årets Slottsfjellfestival nylig av stabelen. Et gigantisk «spleiselag» mellom deltakende artister og produksjonsleverandører var avgjørende for at det ikke skulle bli kroken på døra for festivalen.

Mens resten av artistene gikk på scenen med redusert lønn, kunne tre internasjonale artister håve inn full pott for sin opptreden på Slottsfjell.

Drastisk grep

Dagbladet har tidligere omtalt Slottsfjells desperate kamp for å redde festivalen, og det drastiske grepet som Slottsfjellfestivalen så seg nødt til å ta i forkant av årets festival:

I et forsøk på å bøte for de billettene som ikke var blitt solgt, ble samtlige av artistene som skulle spille på festivalen kontaktet og spurt om de kunne gå med på å få redusert sitt honorar, slik at årets Slottsfjellfestival skulle kunne komme i mål.

Ifølge kilder Dagbladet har snakket med, skal artister ha blitt bedt om å gå med på en honorarreduksjon på 35 prosent. Dette vil imidlertid ikke Slottsfjell bekrefte.

- Det er konfidensielle opplysninger vi ikke går ut med, sier presseansvarlig Sarah Winona Sortland til Dagbladet. Hun bekrefter imidlertid at samme forespørsel er gått ut til samtlige av artistene.

- Det stemmer. Det var veldig viktig for oss at det skulle være likt for alle, sier hun.

Dagbladet kan i dag fortelle at selv om mange av artistene som spilte på Slottsfjell i helga har gjort det for en redusert pris, har tre av de største internasjonale artistene nektet å hjelpe til med kronerullingen.

De har derfor fått fullt betalt for sine opptredener.

- Det stemmer at tre internasjonale artister ikke gikk med på spleiselaget. Det gjelder French Montana, Diplo og gruppa Galantis, sier Sortland, og legger til:

- Det er forståelig. De har ikke samme tilknytningen til Slottsfjell som de norske har – for dem er dette bare én av mange festivaler. De skjønner ikke viktigheten.

FIKK FULLT BETALT: Den amerikanske DJ'en og rapperen Diplo. Foto: NTB scanpix / Scott Garfitt / Shutterstock
FIKK FULLT BETALT: Den amerikanske DJ'en og rapperen Diplo. Foto: NTB scanpix / Scott Garfitt / Shutterstock Vis mer

- De kjenner sin verdi

Marius Øvrebø-Engemoen, som er fungerende daglig leder i GramArt, Norges største interesseorganisasjon for artister, viser til at de internasjonale artistene som headlinere er i en bedre forhandlingsposisjon enn de øvrige artistene.

- De kjenner sin verdi, og vet at festivalene er avhengige av dem for å gjennomføre når de allerede er annonsert, sier Øvrebø-Engemoen, som likevel mener at en slik ordning ideelt sett burde være gjeldende for alle.

- De får fullt honorar, mens de øvrige har måttet ta til takke med en reduksjon. I sin ytterste konsekvens kan det vel derfor hevdes at Slottsfjell ville hatt råd til å betale en større andel av opprinnelig avtalt honorar, dersom alle hadde akseptert, sier han.

Full betaling til tross, showet til headliner French Montana ble slaktet av både musikknettstedet Gaffa og NRK P3.

Gaffa ga hip-hop-artisten terningkast 1, og skriver at: «Slottsfjell får min dypeste medfølelse for at de fikk en såpass dårlig deal ut av headlineren sin».

P3 trillet terningkast tre og kalte konserten for «en rotete karokefest».

- French Montana var på scenen i totalt 36 minutter ut av 60 mulige, og det er kanskje like greit, skriver P3.

Ifølge Øvrebø-Engemoen vil 35 prosent være en betydelig reduksjon i honoraret. Han sier han ikke kjenner til at noe liknende er blitt gjort i musikkbransjen tidligere. Han oppfatter at forespørselen fra Slottsfjell som et tilbud som ble framsatt for å løse en vanskelig situasjon.

- Den enkelte artist må derfor selv velge om de ønsker å akseptere en slik endring i avtalen eller ikke. Spørsmålet her er vel heller hvordan dette har blitt formidlet fra Slottsfjell sin side. Det bør ikke ha gis inntrykk av at dette er noe «alle andre» har akseptert, dersom dette ikke medfører riktighet.

GOD STEMNING: Slottsfjellfestival-deltakerne koser seg på campen, men rapporterer om enkelt logistiske problemer. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- Informerte alle

Til Dagbladet tidligere i sommer sa Sarah Winona Sortland at både norske og internasjonale artister var blitt kontaktet, og at «alle har vært imøtekommende og gått med på å redusere de nødvendige kostnadene».

Nå hevder hun at både artister og produksjonspartnere har vært opplyst hele veien, og vært klar over at French Montana, Diplo og Galantis ikke ble med på «spleiselaget», og derfor har fått full betaling.

- Da det ble klart at de tre ikke synes det var OK, var vi ærlige og fortalte det til alle som allerede hadde sagt ja til lavere honorar, både norske og internasjonale. Da fikk vi godkjennelse fra alle, sier hun.

Ifølge Sortland er det ingen som har rettet kritikk mot de internasjonale stjernene for å ikke gå med på avtalen på lik linje med resten av artistene.

FIKK FULLT BETALT: Den svenske elektronika-duoen Galantis. Foto: NTB scanpix / Madison Mcgaw / Shutterstock
FIKK FULLT BETALT: Den svenske elektronika-duoen Galantis. Foto: NTB scanpix / Madison Mcgaw / Shutterstock Vis mer

- Vi har ikke fått en eneste negativ tilbakemelding fra noen. Sånn jeg har forstått det, så har det vært forståelse for det, rett og slett fordi de utenlandske artistene ikke har det samme forholdet til Slottsfjell som de norske artistene har, sier hun.

Hun sier videre at det har vært svært viktig for Slottsfjell at dette har vært en åpen og ryddig prosess, fordi alternativet har vært å avlyse festivalen.

- Det var derfor vi sa fra på nytt, da vi fikk vite at de tre internasjonale artistene ikke gikk med på det. Men dette er ingen lett prosess. Det er ikke noe man ønsker å gjøre. Det kan ikke bli en bransjestandard, sier hun, og legger til:

- Dette var et grep vi absolutt ikke hadde lyst til å ta, men som vi så var det eneste alternativet. Det var tungt, men vi føler vi har kommet veldig fint ut av det, med tanke på stemningen og de gode tilbakemeldingene vi har fått.