Nektet i oktober å ha betalt Bach

TV 2-reporter Anita Fleime sto på sitt helt til mandag denne uka.

(Dagbladet.no): Allerede i oktober ble TV 2-journalisten Anita Fleime spurt om hun hadde betalt for å få Ole Christian Bach i tale i Oman i 2005.

Først etter at produsentene bak dokumentarfilmen om betalingsjournalistikk gikk en ny runde med nyhetsledelsen i kanalen mandag denne uka, la hun kortene på bordet, ifølge Journalisten.

Konfrontert av Melnæs

Tidligere Se og Hør-reporter Håvard Melnæs skapte debatt med sine avsløringer av bladets arbeidsmetoder i boka «En helt vanlig dag på jobben», og har i ettertid gransket flere norske mediers angivelige praksis med å betale intervjuobjekter for å stille opp.

I oktober konfronterte han for første gang TV 2-reporteren med opplysninger om at hun skulle ha betalt Ole Christian Bach for et intervju. Da nektet hun for dette.

Også overfor sin egen arbeidsgiver, som ifølge Nettavisen tildelte henne TV 2s journalistpris «Gullspaden» for Bach-saken i 2005, nektet Fleime forholdet.

Hun skrev også en kritisk reportasje om betalingsjournalistikk der det ble opplyst at TV 2 aldri drev med slikt.

I dag ble det kjent at nyhetsreporteren likevel betalte Ole Christian Bach 50 000 kroner av egen lomme for intervjuet som fant sted i Oman i 2005, på et tidspunkt da norske skattemyndigheter jaktet på den nå avdøde finansakrobaten.

FIKK KORREKS: TV 2-journalist Anita Fleime, her fotografert sammen med Vår Staude på kanalens 10-årsjubileum i 2002. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET
FIKK KORREKS: TV 2-journalist Anita Fleime, her fotografert sammen med Vår Staude på kanalens 10-årsjubileum i 2002. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET Vis mer

Arbeidsgiveransvar «på kort sikt»

TV 2 har sendt ut en pressemelding om saken, og førstkommende tirsdag viser NRK dokumentarfilmen til Melnæs og Novemberfilm.

Fleime er nå fjernet fra nyhetsredaksjonen og må jobbe hjemmefra med forskjellige prosjekter. Det er foreløpig er uklart hvordan saken blir løst personalmessig.

– Vi har et arbeidsgiveransvar, i alle fall på kort sikt, sier TV 2s nyhetsredaktør Kjell Øvre Helland til Journalisten.