<strong>TOK BEINA FATT:</strong> Bandet Temet Nosce består av Vidar Stueland, Leif Helge Olsen, Christian Welde og Terje Fjell. De bar selv alt utstyret hele veien opp til Preikestolen da de ble nektet å frakte det med helikopter i 2013. Foto: Privat / Espen Olsen
TOK BEINA FATT: Bandet Temet Nosce består av Vidar Stueland, Leif Helge Olsen, Christian Welde og Terje Fjell. De bar selv alt utstyret hele veien opp til Preikestolen da de ble nektet å frakte det med helikopter i 2013. Foto: Privat / Espen Olsen Vis mer

Nektet lokalband én Preikestolen-landing, men Tom Cruise fikk 800

Karmøybandet Temet Nosce måtte bære utstyret på ryggen hele veien opp til Preikestolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I 2013 fortalte NRK om Karmøy-bandet Temet Nosce som måtte ta beina fatt å bære alt utstyret de trengte for å lage musikkvideo, hele veien opp til Preikestolen-platået.

Bandet søkte opprinnelig Forsand kommune om å få lande med helikopter og fikk ja, men Naturvernforbundet klagde vedtaket inn til Fylkesmannen i Rogaland, og dermed ble bandet nektet å frakte utstyr og personell med luftransport.

- Det var jo kjipt den gangen, men det oppleves ikke urettferdig at «Mission Impossible» får tillatelse, for vi skjønner dimensjonsforskjellene, sier bandmedlem Christian Welde til Dagbladet.

Cruise-besøk

Spol fram til november 2017 og superstjerna Tom Cruise har gjennomført spektakulære stunts på toppen av Preikestolen de siste dagene.

Filminnspillingen av «Mission Impossible 6», som går fra 2. til 11. november, har ifølge dispensasjonen fra Forsand kommune fått godkjent godt over 800 flyginger og landinger på Preikestolen.

Torsdag var etter planen siste innspillingsdag, men dårlig vær har skapt problemer for Cruise, som ifølge VG forlot Norge torsdag ettermiddag.

Velbrukt location

Forsand kommune har vært gavmilde med landingstillatelser, og mange får ja til å bruke helikopter. Blant annet har Aftenposten omtalt et kunstprosjekt som involverer en BMW, og nylig ble en promofilm for VM i tømmerhogging spilt inn på toppen, ifølge NRK.

Preikestolen er også brukt til reklameinnspillinger, scener til en Bollywood-film og konserter, blant annet med Kaizers Orchestra.

Ingen klager

Ingen har hittil formelt klaget inn vedtaket om godkjenning av flere hundre landinger, som Forsand kommune endelig vedtok i oktober, opplyser May Britt Jensen, fylkesmiljøvernsjef ved Fylkesmannen i Rogaland, overfor Dagbladet.

I går advarte imidlertid Naturvernforbundet om konsekvensene av økt turisme i Preikestolen-området, som følge av «pengejaget» blant lokale krefter.

Organisasjonen ønsker at Preikestolen blir en del av en større nasjonalpark i området slik at naturen kan vernes og beskyttes mot utbygging og de enorme mengdene turister som besøker Lysefjorden hvert år.

- Ble diskutert

Men Naturvernforbundet har ikke forsøkt å klage på filminnspillingen, til tross for at kommunen har godkjent Preikestolen-scenen i «Mission Imposible 6» som et ledd i en plan om å øke turismen i Forsand kommune betraktelig.

- Med tanke på gårsdagens kritiske synspunkter og tidligere klagehistorikk. Er det ikke litt inkonsekvent av Naturvernforbundet å ikke klage inn «Mission Impossible 6»?

- Vi skjønner at det ser kan se slik ut, og vi diskuterte kraftig om vi skulle klage, men helikoptertrafikken skjer seint på året og i en veldig konsentrert periode, sier generalsekretær Maren Esmark til Dagbladet og fortsetter:

<strong>TRAFIKK:</strong> Helikoptre lander over 800 ganger på Preikestolen i november. Her fra innspilling onsdag. Foto: Tommy Ellingsen / Dagbladet
TRAFIKK: Helikoptre lander over 800 ganger på Preikestolen i november. Her fra innspilling onsdag. Foto: Tommy Ellingsen / Dagbladet Vis mer

- Trues av mye

- I 2013 klagde vi på søknaden til bandet blant annet av hensyn til kongeørn, og fordi det var planlagt helikoptertrafikk i en periode på året da fuglelivet er mer sårbart.

Som eksempler på kampsaker viser Esmark til det hun beskriver som mye uregulert helikoptertrafikk fra cruiseskip om sommeren, og planlagt kraftutbygging i området, blant annet Skurvedalselva.

- Lysefjorden og naturen rundt Preikestolen er truet av så mye annet. Cruiseskip-helikoptre flyr over preikestolområdet hele sommeren, og trenger ikke tillatelse fordi de ikke lander. Vi ønsker at hele området får en vernestatus slik at all trafikk kan reguleres, sier Esmark.

- Er fornuftige

Ordføreren i Forsand kommune, Bjarte Dagestad (H), er glad for den enorme interessen som oppstår i kjølvannet av å ha Tom Cruise på besøk.

- Vi er for alvor satt på verdenskartet. Når filmen blir lansert over hele verden neste år blir det store positive ringvirkninger for ikke bare oss og fjordregionen, men hele Norge, sier Dagestad til Dagbladet.

- Vi får inn mange søknader om helikopterflyging til Preikestolen og de vurderes alle opp mot regelverket. Vi er stolte av Preikestolen og vi sier ikke «ja til alt», vi forvalter bruken på en fornuftig måte, fortsetter ordføreren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer