Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nemi gjør suksess i utlandet

Lanseres i tegneserienes hjemland, Frankrike, og får eget blad i Finland.

INTERNASJONAL: Lise Myhre er overrasket over at Nemi slår så godt an i utlandet, men forstår at hun blir likt i Finland. —Jeg tenker at hun kler å være litt finsk, sier Nemi-skaperen. Foto: Lars Eivind Bones.
INTERNASJONAL: Lise Myhre er overrasket over at Nemi slår så godt an i utlandet, men forstår at hun blir likt i Finland. —Jeg tenker at hun kler å være litt finsk, sier Nemi-skaperen. Foto: Lars Eivind Bones. Vis mer

|||— Det er kjempegøy å se at tegneserien fungerer i andre land, for jeg har hele tiden tenkt på Nemi som en veldig norsk serie, sier Nemi-skaper Lise Myhre til Dagbladet.

Mandag stiller hun i finstasen på utestedet Garde Robe i Paris, der det blir stor lansering av Nemi i de europeiske tegneserienes hjemland. På grunn av uventet stor interesse i forhandlerleddet, er førsteopplaget allerede utvidet fra 4000 til 14000 eksemplarer.

— Det er klart det er gøy at de har så stor tro på serien i Frankrike, for der gis det ut så mange titler. Man skulle tro at markedet var mettet, sier Myhre.

— Egentlig er jeg fortsatt på det stadiet at jeg blir glad når jeg ser Nemi på Rema 1000. Jeg har ikke blitt mer blasert enn som så.

Fem bøker
Den franske avtalen innebærer utgivelse av fem innbundne bøker og vil med godt salg bety en inntekt på rundt en million kroner for serieskaperen.

— Pengene er selvfølgelig en veldig velkommen effekt av det hele, men det har aldri vært drivkraften. Jeg synes dette er fantastisk gøy å holde på med, sier Myhre.

Gøy er det også at artisten Tori Amos har skrevet forordet til den franske og engelske Nemi-utgivelsen.

— Det er kult, det! Tori Amos er min absolutte favorittartist gjennom tidene. Jeg har møtt henne flere ganger og hun har vært utrolig søt mot meg, sier Nemi-skaperen.

Flere land
Hun har solgt rundt 10000 eksemplarer av den første boka i England og bok nummer to begynner å nærme seg noe tilsvarende. Nylig utkom bok nummer tre i England og USA i stort opplag, og den fjerde er på vei.

Nemi er i tillegg gitt ut i bokform i Sverige (7 bøker), Danmark (5 bøker), Finland (5 bøker), Tyskland (2 bøker), Spania (2 bøker, 2 til på gang) og Italia (2 bøker, en til på gang).

Totalopplaget er på imponerende 350000 Nemi-bøker, derav 250000 i utlandet.

Nå kan hun også stå foran et gjennombrudd i Øst-Europa: Den første Nemi-boka er nettopp gitt i Bulgaria, Nemi blir hovedtegneserie i et eget «twilight»-blad i Polen og det er en Nemi-utgivelse på gang i Macedonia.

Fra før er Nemi blant de mest utbredte avisseriene i Norge og Sverige, og publiseres i cirka 150 aviser, blader og nettsteder i et titall europeiske land. Hun leses blant annet av 3,5 million briter i gratisavisa Metro.


Finsk hefte

Det er egne Nemi-hefter i Sverige, Norge og Danmark, og snart lanseres et tilsvarende i Finland.

— Ja, tenk på det da! Nemi har gått ei stund i Finland og de har tatt godt imot henne fra starten, men det er kanskje ikke så overraskende. Jeg tenker at hun kler å være litt finsk, sier Lise Myhre.

— Det er gøy å lese sine egne serier på andre språk, og det meste blir jo gøy på finsk. Det blir vanvittig lange tekster.

Internasjonal suksess til tross: Nemi-skaperen tar fortsatt ikke hensyn til utenlandske lesere når hun skriver.

— Jeg skriver egentlig for meg selv, og hvis jeg skal tenke på et publikum, så tenker jeg på at det skal fungere i Norge, sier Myhre, som derfor er ganske overrasket over at Nemi treffer så godt i utlandet.

— Jeg snakket med en i Bulgaria som sa han var helt sikker på at Nemi ville slå an der. Han mente at Nemi er så veldig typisk bulgarsk!

Pondus
Frode Øverlis Pondus er den klart største tegneseriesuksessen i Norge, og han er også svært populær i de andre nordiske landene, men ellers i utlandet har det ikke tatt helt av.

— Nemi har faktisk overgått Pondus internasjonalt, sier Håkon Strand, som er agent for begge de norske suksesseriene.

Lise Myhre ser på humor som en fin brubygger, som fungerer til tross for språk- og kulturforskjeller.

— Det er utrolig artig at Nemi slår an i andre land, ikke minst i Spania og Italia, der jeg ser for meg at kvinnerollen er litt annerledes, sier serieskaperen.

Hun har vanskelig for å forstå den store utbredelsen Nemi har fått.

— Jeg kan se for meg et rom med 100 mennesker, men alt over 100 lesere er vanskelig å skjønne. Det er et vanvittig antall jeg har kommet opp i etter hvert, sier Lise Myhre.

• Les Nemi, Pondus og mange andre tegneserier på Dagbladets tegneseriesider: http://www.dagbladet.no/tegneserie/

• De fjorten siste Nemistripene finner du her: http://www.dagbladet.no/tegneserie/nemi/

FORORD FRA FAN: Den verdenskjente artisten Tori Amos skriver forord til den franske og engelske Nemi-utgivelsen.  (AP Photo/Mark Davis, file)
FORORD FRA FAN: Den verdenskjente artisten Tori Amos skriver forord til den franske og engelske Nemi-utgivelsen. (AP Photo/Mark Davis, file) Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling