Nemi med eget album

En plate inspirert av en tegneserie? Det går an, det også, for nå har den norske tegneseriefiguren Nemi fått sitt eget album - iscenesatt av den tegnede damens skaper, Lise Myhre.

«Nemi - The Soundtrack» inneholder tolv eksempler på goth, fra engelske Fields of the Nephilim til en versjon av Joy Divisions «Atmosphere» gjort av norske Beyond Dawn. Den norske metalscenen er for øvrig representert fra Mayhem til Red Harvest.

  • Nemi, som dukket opp i Dagbladet i januar 1999, er ei svartkledd jente med langt, svart hår og sans for goth-rock. Sannsynligvis er låtene på albumet så omhyggelig valgt at de ville falt i smak hos henne. Det er hard musikk, men også nyansert musikk, med store variasjoner i uttrykk.

Rock og tegneserier har en lang historie bak seg. Gamle dagers fanmagasiner hadde ofte tegneserier om en artist, en idyllisert versjon av virkeligheten i svart-hvit strek.

På slutten av 70-tallet fikk det amerikanske rockbandet Kiss sitt eget tegneserieblad. Det var vel egentlig ikke til å unngå. Men heldekkende makeup, klær som passet til superhelter og Gene Simmons' lange tunge, så bandet allerede ut som vaskeekte tegneseriefigurer ute på et eller annet kryptisk oppdrag. Kiss ble plukket opp av den store serieprodusenten Marvel Comics, som blant annet hadde Spiderman og The Incredible Hulk på samvittigheten. Det kom bare to utgaver av Kiss-heftene, noen var til og med - ubehagelig nok - trykt med Kiss-medlemmenes blod. I dag er disse bladene verdifulle samleobjekter.

  • En annen rocker som utseendemessig hadde fortjent sin egen tegneserie, er naturligvis Alice Cooper. Den garvede sjokkrockveteranen ble likevel ikke tegnet før i 1994, men da delvis ført i pennen av «Sandman»-skaperen Neil Gaiman. Årsaken var Coopers nye album «The Last Temptation», som ble fulgt av et 36-siders hefte - fra Marvel, naturligvis.

Tegneseriefigurer var slett ikke pønkebandet The Ramones, de var fire høyst levende yngre menn fra New York. Men imaget deres var tegneserieaktig: De kalte seg Joey, Johnny, DeeDee og Tommy Ramone, selv om de neppe hadde noen felles mor eller far. Og klærne var en slags uniform: Svart skinnjakke, T-skjorte, jeans (valgfritt med hull i knærne) og joggesko.

  • Og så må vi ikke glemme Tank Girl, den pønkete tegneseriejenta som fikk sin egen film i 1995 med Lori Petty i hovedrollen. Soundtracket inneholdt heftige bidrag fra blant andre Björk, Devo, Hole, Ice-T, Iggy Pop og L7. Når får vi se Nemi på film?