Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

MGP 2020

Neppe lurt, NRK

Kan vi stole på at utvelgelsen gikk riktig for seg etter at NRK- knelte?

GÅSEHUD: Den riktige vinneren vant. Ulrikke Brandstorp var klart best, men tok en knepen seier foran Kristin Husøy, en ung artist vi skal ha øynene på. Foto: Bjørn Langsem
GÅSEHUD: Den riktige vinneren vant. Ulrikke Brandstorp var klart best, men tok en knepen seier foran Kristin Husøy, en ung artist vi skal ha øynene på. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Det ble mer spennende enn jeg hadde forutsett. Det ble en svært jevn duell mellom to sterke artister: Kristin Husøy og Ulrikke Brandstorp. Bare noen få stemmer skilte dem. Og hvis det fins en fasit, et riktig svar i denne konkurransen, så er svaret Ulrikke. Uten tvil. Og du kommer til å glitre og gjøre det stort i den europeiske MGP-finalen.

Som jeg skrev tidligere i kveld, etter at Ulrikke Brandstorp hadde opptrådt: «Aldri har jeg elsket en særping høyere (NB: jeg er fra Fredrikstad)» - fredrikstadfolk og særpinger har alltid knivet og kriget vennskapelig. Nå, etter at Ulrikke gikk til topps, vil jeg si: «Vi er alle sarpinger».

STEMMEKAOSET: Prosjektleder i Melodi Grand Prix, Stig Karlsen beklager for at ting gikk som de gikk. Video: Marie Røssland Vis mer

Det er veldig hyggelig at ungjenta Kristin Husøy har fått en slik rakettstart på karrieren. Jeg har hele tida likt låta og heiet henne fram, men trodde ikke det var hun som skulle kjempe helt til slutt. Men både låta og Kristin har kvaliteter, og hun er en artist vi skal høre mer fra. Gratulerer også til deg, Kristin.

Gullfinalevinnerne ble Kristin Husøy, Ulrikke Brandstorp, Liza Vassilieva og Raylee - svært overraskende, dette. Raylee og Ulrikke er for såvidt opplagte gullfinalevinnere, men hva skjedde? Ville ikke folket ha vokalkraften og «barbaren» Rein Alexander. Både han og Tone Damli hadde fortjent å gå videre.

VANT: Til tross for stemmekaoset var det forhåndsfavoritten Ulrikke Brandstorp fra Sarpsborg som tok seieren. Video: NRK / Marie Røssland, Dagbladet TV. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Er det folket som har bestemt, eller skyldes det NRKs fadese med tekniske problemer? NRK vraket i år sms og telefonstemmer, og har bestemt at alle måtte inn på NRK.no for å levere sin MGP-selvangivelse. Dette var neppe lurt, med tanke på at NRK-nettet knelte. Kan vi stole på at de fire artistene som faktisk gikk videre, er de som folket ville ha? Jeg tillater meg å undre, tvile. I det minste ha en sunn skepsis.

NRK skal ha ros for årets MGP-maraton, som har vart i seks uker nå. 60-årsjubileet fikk en markering det fortjener. 25 låter ble til ti, og som i kveld bli til én. Det ble en reise der mye tvilsomt ble luket bort og brent på bålet. Sjelden, eller kanskje aldri, har vi hatt et så sterkt finaleheat.

Nå får vi en liten MGP-pause. Men om tre måneder er vi midt oppi det, men både delfinaler og finale i Rotterdam. Slik det ser ut nå, skal Norge ut i den første delfinalen tirsdag 12. mai - sammen med blant andre Sverige. Finalen går av stabelen med to millioner seere verden over lørdag 16. mai - og vinner vi da, fortsetter festen inn i nasjonaldagen og Ulrikke blir historisk.

Hele Norges coronakart