Neppe Napoleon

Hvem er det egentlig som ligger begravet i Invalidedomen i Paris?

I DEN INNERSTE av fire kister i Invalidedomens åpne krypt ligger de jordiske restene av Napoleon Bonaparte. Eller gjør de det? Franske forskere hevder nå at det slett ikke er Napoleon som er gravlagt i Paris. Advokaten Bruno Roy-Henri skriver i ei ny bok at liket av Napoleon ble stjålet, og at keiseren for øvrig ikke døde en naturlig død - derimot ble han myrdet. I fjor sommer ba Roy-Henri den franske stat om tillatelse til å grave opp det 182 år gamle liket. Han ville DNA-teste Napoleon.

HAN FIKK AVSLAG. Men ifølge en artikkel i Sunday Times Magazine er det mange forskere som støtter Roy-Henris teorier. Napoleon døde klokka 17.49 den 5. mai 1821, og ble begravet på øya St. Helena. Først i 1840 ble levningene flyttet til Paris. Før begravelsen i 1821 rapporterte tilskuere at Napoleon var glattbarbert på hodet og at kroppen - som ikke var balsamert - allerede var i oppløsning. Ansiktet var ugjenkjennelig. I kista lå keiseren med silkestrømper og ridestøvler. Da Napoleon lå på lit de parade i Paris i 1840, hadde han plutselig hår og skjegg og et ungt ansikt. Kroppen var balsamert, strømper og sporer var borte, støvlene var ikke snørt igjen. Pussig - selv for en keiser som regnet sine krefter som guddommelige.

ROY-HENRI MISTENKER erkefienden, engelskmennene, for å ha stjålet liket av den virkelige Napoleon og gjemt det i Westminster Abbey. Han hevder de la Napoleons nestkommanderende, Franceschi Cipriani - en korsikaner som liknet keiseren av utseende, men som hadde større føtter (derav de åpne støvlene) - i kista. Andre Napoleon-forskere avviser dette mulige tyveriet som uinteressant. For den mannen som lå i den opprinnelige graven på St. Helena, var i hvert fall ikke Napoleon. Historikeren Mabel Brooks mener keiseren holdt seg med minst fire «kopier» av seg selv: tapre, kortvokste menn med krumme neser, til bruk som anførere for troppene i felttog. En av «kopiene» skal ha blitt drept i kamp, en annen forgiftet før Waterloo, en tredje kastet av hesten og invalidisert. Og den fjerde? Vel, han havnet kanskje i Invalidedomen.

HANS NAVN SKAL ha vært François Robeaud. Da Napoleon ble forvist til St. Helena, gjenopptok han sin gamle virksomhet som kaninoppdretter. Men en dag forsvant han. Omtrent samtidig ble det rapportert store forandringer i Napoleons oppførsel. Keiseren var ustelt og utviste en forbløffende interesse for gårdsdrift. Et merkelig skip ble observert nær øya. Keiseren døde omtrent samtidig som landsmannen Cipriani, offisielt av kreft. Men forskere har stusset over at Napoleon la på seg mange kilo før han døde, en sjeldenhet for kreftsyke. Det hevdes nå at han ble forgiftet med arsenikk i sin daglige vin. Små doser over lang tid setter ikke spor. Det perfekte mord - så sant man myrdet riktig mann.

FORVIRRET? Jeg også. Men jeg ser fram til filmversjonen. Den må da komme snart!