Nerd-o-rama

Med «Generasjon X» fikk Douglas Coupland status som generasjonstalsmann og tidsåndens talerør. Det ryktet lever han ikke helt opp til i romanen «JPod».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Les dagens litteraturanmeldelserBOK: Avisa The Guardians elektroniske lesere kåret i fjor Douglas Couplands roman «Microserfs» (1995) til verdens tiende beste nerdebok. Nå må nerdene igjen konsentrere seg over tastaturene sine, og straks google fram en nettbokhandel: Couplands nye roman «JPod» markedsføres som «Microserfs» for Googles tidsalder.

Tidsåndens talerør

Etter debutromanen «Generation X» (1991) ble Coupland innlemmet i den lille gruppen forfattere med renommé som tidsåndens talerør. Det er en status Coupland deler med New York-forfattere som Bret Easton Ellis og Jay McInerney, som begge debuterte noen år tidligere. Men der Ellis og McInerney har foretrukket å skildre livene til glamorøs og tilsynelatende vellykket storbyungdom med mørke hemmeligheter, har Coupland vært teknologiarbeidernes og nerdenes kronikør.

I «JPod», hans tiende skjønnlitterære bok, er den snart 30 år gamle hovedpersonen og jeg-fortelleren Ethan Jarlewski typisk nok dataspillutvikler i et stort firma i Couplands kanadiske hjemby Vancouver. Han fordriver dagene med å anstrenge seg for å arbeide så lite som mulig. I stedet finner han på alskens pussige leker, lister og konkurranser i selskap med sine plagede og like lite motiverte medarbeidere i JPod, et område på arbeidsplassen der seks unge ansatte sitter sammen på grunn av at de alle har etternavn som slutter på J. De konkurrerer for eksempel om å skrive det beste sjekkebrevet til Ronald McDonald, eller diskuterer den fallerte tv-serien «Melrose Place», og samtalene dem imellom er blant bokas kvikkeste stunder. Arbeidslysten øker først når de sammen begynner å jobbe for å sabotere et nytt fantasyspill.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer