Nerdekongen av Jeopardy

Ken er seermagnet, millionvinner og grenseløst irriterende.

Ken Jennings innrømmer at han er en nerd, og mange amerikanere finner ham grenseløst irriterende. Men de færreste kan rive seg løs fra fjernsynsskjermen, når Ken stiller opp til spørrelek.

Den 30 år gamle dataingeniøren fra delstaten Utah har deltatt og vunnet i spørreprogrammet «Jeopardy!» 30 dager på rad.

Tirsdag kveld passerte gevinsten hans én million dollar, den største premien noensinne i løpet av de 40 årene programmet har vært på lufta i USA.

Storavisen New York Times stemplet denne uka Jennings som «den mest irriterende mann i gameshowenes historie». Irritasjonen skyldes ikke bare Jennings selv, men også all oppmerksomheten han i det siste har fått i nær sagt samtlige amerikanske medier.

- Av og til kan det lønne seg å være nerd, sa Jennings nylig til Alex Trebek, som har ledet «Jeopardy!» i programmets amerikanske utgave de siste 20 årene. Andre mener Jennings utnytter en usedvanlig bra allmennkunnskap og bevisst spiller opp til fordommer.

Folk som vet mye og viser det, kan jo virke ytterst provoserende på folk som vet mindre, men som enten ikke innser dette eller helst vil holde kunnskapsmangelen skjult. Og ingen ting er mer irriterende enn bedrevitere som ikke skammer seg over nerdestempelet.

For å lykkes i spørreprogrammer, må man takle stress, og på «Jeopardy!» må man ikke forhaste seg med å trykke på knappen for å signalisere svar.

- Man må verken være for rask eller for langsom, forklarer Jennings med adresse til de ekstra tungnemme.

- Jeg har en tendens til å huske saker og ting som interesserer meg, og jeg er interessert i en mengde saker og ting. Det har vist seg å være ganske lønnsomt, fortsetter den alltid pent antrukne 30-åringen uten å fortrekke en mine.

Kynikere mistenker ham for å riste av latter innvendig, og spår at han vil le hele veien til banken med gevinstene på nærmere åtte millioner norske kroner. I tillegg kommer honorarer fra enda flere skravleprogrammer på fjernsyn og kanskje en bok.

«Jeopardy!» gikk første gang på lufta i USA 30. mars 1964, og er senere blitt en institusjon i amerikansk populærkultur. Tre deltakere velger emner fra ruter på en videovegg, programleder leser svaret, og deltakerne må deretter stille det passende spørsmålet. Vinneren går videre til neste program.

(Dagbladet.no og NTB)

<B>TIDENES JEOPARDY-MESTER: Ken Jennings blir større tv-helt for hvert program.