Nerdene tar over

Vi trenger ikke lenger slå et slag for nerdene. De er i ferd med å ta helt over.

NERDENE KOMMER og de kommer hardt. Det er ikke snakk om nerdenes hevn lenger. For mobbeofrene hvis eneste synd var å ha vett nok til å gjøre en innsats på skolen er for lengst ferdig med revansjen. De har triumfert. De er i ledelsen.

I dag er kunnskap makt og nerding er rock\'n\'roll. Hva er så en nerd? Slår du opp i ordboka så slår den ondsinnet tilbake med ord som «manglende sosiale ferdigheter», «uinteressant», «tåpelig» og «teiting». Eller er de noen rollespillende dataidioter med lomma full av spill, cola og en forkjærlighet for skrekkfilmer?

VEL, UANSETT ER det på tide å ta livet av eventuelle fordommer. For i dag er det teit å ikke være nerd. Hva har skjedd?

 • Vi kan begynne med prestisje, makt og penger. Hvem har det i dag? Datarevolusjonen har forandret vårt syn på nerden i uoverskuelig framtid.

  Sjefsnerdene Bill Gates og Apples Steve Jobs har gått fra garasjevirksomhet og taperstempel til å bli så ufattelig rike og er så inkorporert i hverdagen vår at de nifst og usynlig påvirker oss i stor grad.

 • Internett. Hvordan var nå livet før vi digitalt la en tråd inn i verdensveven? Men internett med sin personlige sider og praterom er nerdenes beste venn. De var de første som tok grep om en verden de fleste av oss bruker daglig i sosial og profesjonell sammenheng.

  Kunnskap er makt, og noen styrer livet vårt hver dag. Datakyndige som vår egen DVD-Jon får enorme multinasjonale selskaper til å skjelve i buksa. Nettet gjør det mulig for de smarte kidsa å gjøre sitt eget opprør hjemme fra gutterommet. Det er skremmende, men det er nerdenes triumf.

 • Populærkultur er en forbildemaskin uten sidestykke i det moderne samfunn. Og snuserne i underholdingsindustrien har for lengst skjønt hva som er kult i dag: Nettgenier med peil på science fiction, fantasy, skrekkfilmer eller tegneserier - og helst alt sammen.

  Se på hvilke filmer som virkelig går så det suser. Et eksempel er «Matrix», filmserien om hackeren som blir supermann eller Gud i den maskinstyrte virkeligheten vi mennesker tror er ekte. Tegneserieheltene som «Spider-Man» dukker opp på skjermen i et bankende kjør. «Ringenes Herre»-trilogien har slått de fleste rekorder.

  I dag er det slik at Hollywood jakter videonerder. Ansatte i Californias alternative videobutikker er blitt en viktig kilde for studio-sjefer på jakt etter den neste store nyinnspillingen.

  En annen videonerd, Quentin Tarantino, lager kritikerroste og kommersielle suksesser basert på sin kjærlighet til ulike filmsjangere han kan alt om. Sist ute er «Kill Bill», en hyllest til asiatiske kampfilmer og japansk animé.

  Gutte- og jenteromsmusikken har herjet hitlistene verden over de siste åra. De mestselgende bøkene er Harry Potter-serien som har gjort magi, monstre og runde briller til det siste nye blant den oppvoksende generasjonen.

  DET ER SÅ du føler du må komme i kontakt med nerden i deg selv for å forstå verden. Eller i hvert fall alliere med deg en som kan forklare deg hva som skjer. Og det er til syvende sist nerdenes virkelige triumf. Vi klarer oss ikke uten dem.

<B>MAKT OG PENGER:</B> Bill Gates har bygget opp Microsoft til et gedigent selskap.
HYLLEST:</B> Regissør Quentin Tarantino har sett mye film gjennom åra. Videonerden nyter i dag stor suksess som filmskaper.
NERDEHELT:</B> Keanu Reeves spiller helten Neo, hackeren som ble en slags Gud i «Matrix»-filmene.