Nerdenes forfatter sprer videovirus

Douglas Coupland på YouTube.

(Dagbladet.no): Helt siden han ga navn til Generasjon X, og senere tok jobben som de Microsoft-ansattes kronikør, har kanadiske Douglas Coupland vært nerdenes, geekenes og de generelle outsidernes kvalitetsforfatter. I hans siste roman, «The Gum Thief», er hovedpersonene to ansatte i en butikk som selger kontorrekvisita.

Coupland og hans forlag, Random House, går nye og nerdete veier i markedsføringen av boka. I samarbeid med design- og reklamebyrået Crush har de produsert en serie videoklipp som er spredd via YouTube og andre kanaler.

Slikt kalles viral markedsføring, fordi gjennomslagskraften ligger i at budskapet sprer seg som et «virus» via nettet.

Det er tre serier med videoklipp. En for hver av de to hovedpersonene i boka, Roger og Bethany, og en for «Glove Pond», som er Rogers «roman i romanen». Bethany- og Glove Pond-filmene er forseggjorte og fascinerende animasjonsfilmer, mens Roger-filmene er skutt i en kontorrekvisitabutikk der vareskiltene er byttet ut med utdrag av Couplands tekst.

Det er Coupland selv som leser utdrag fra boka i de ni filmene.

NERD-O-RAMA: Douglas Coupland (her med mer hår og mindre skjegg enn 2007-utgaven) maredsfører sin nye boka via YouTube. Foto: SCANPIX