Nerdenes hevn

«Vi er bare en gjeng med jenter fra ghetto-London som var heldige. Vi synger ikke for å bli berømte, men fordi vi elsker musikk, faktisk er vi nerder i forhold til de andre».

- JEG HAR VIRKELIG SAVNET å høre oss på radioen, sukker All Saints' Shaznay Lewis drømmende.

- Og ikke minst øve sammen. Det blir herlig å komme i rampelyset igjen.

Hun og All Saint-partner Nicole Appleton sitter på et hotell i London. De snakker om berømmelse og om veien tilbake til rampelyset. Den går via The Beach-soundtracket til albumet som kommer på vårparten.

Mens All Saints har vært borte fra søkelyset, har popindustrien i England kvernet ut i hurtigfart et oppkomme av jente eller guttesang-grupper - takket være suksessen til Spice Girls og Boyzone, men selv om Shaznay påpeker at de er takknemlige for at Spice Girls brøt barrierer er hun oppgitt over at All Saints slenges inn i den gemene hopen av fabrikkerte band.

- Vi er ikke konstruert av plateselskapet for å tjene masse penger på en trend, det er helt latterlig å plassere oss i samme kategori som Atomic Kitten og B*witched. Vi er eldre, skriver våre egne låter, og har en helt annen agenda. Det er ikke det at de er dårlige eller noe sånt, men vi er helt annerledes. Vi er bare en gjeng med jenter fra ghetto-London som var heldige. Vi synger ikke for å bli berømte, men fordi vi elsker musikk. Vi nekter å bli stylet, faktisk er vi nerder i forhold til de andre, hevder Shaznay, og utvider dermed rammen betraktelig for hvem som kan betraktes som nerd i dag. Og må de sammenlignes, er amerikanske TLC det eneste bandet de vil assosieres med.

- Amerikanske jentegrupper er talentfulle i motsetning til engelske, de skriver sine egne låter og designer seg selv, fastslår Nicole. Jentene er frustrert over mengden band plateselskapene setter sammen i jakt etter profitt. Det gjør at de også blir tatt mindre alvorlig.

- Ved å sette sammen disse bandene gjør industrien musikk til noe falskt, sier Shaznay.

- Og det er så deprimerende for oss som jobber hardt med å lage ekte musikk.

ALL SAINTS HAR VÆRT BORTE fra rampelyset i godt over et år, en av årsakene til stillheten er fordi tre fjerdedeler av bandet har vært opptatt med å spille inn en film med Eurythmics' Dave Stewart, som har premiere under filmfestivalen i Cannes til våren. De spiller tre søstre som er bankranere på 60-tallet i London.

- Jeg synger sammen med Bootsy Collins i filmen, ikke som meg selv, men i regi av den figuren jeg spiller, det var et utrolig kick, forteller Nicole entusiastisk. Men nå er det All Saints som er i fokus for jentene og utgivelsen av singelen er første kutt fra bandets kommende album. Men Nicole presiserer at sangen ikke er representativ for albumet som sådan.

- Formelen er den samme denne gangen som sist, men vi har modnet betraktelig som låtskrivere, blitt tryggere på oss selv. Vi har inkludert mer hiphop på det albumet, og slengt inn en latinolåt, men istedenfor å lage en dårlig Lopez-kopi som mange gjør - synger vi med latino-sleng, det er en slags parodi, forteller Nicole.

- Lauryn Hill er helt fantastisk, jeg elsker hennes ærlighet og tok det til meg under låtskrivingen, så jeg gikk heller inn i meg selv for å finne inspirasjon, men jeg ble også inspirert av Will Smith og Eminem, måten de rapper på og humoren, men ikke minst måten Eminem bruker tekstene til å takle saker i privatlivet sitt, det er helt beundringsverdig, forteller Shaznay.

- Vi er unektelig litt nervøse fordi det sies at album nummer to er vagjørende for framtida. Men dette albumet er faktisk så bra at b-sidene på singlene kunne vært hits, mener Nicole.

ALL SAINTS HAR EN LÅT med på soundtracket til «The Beach».

Under et av filmens høydepunkter (DiCaprio elsker under vann) er det britiske All Saints som sørger for stemningen med sangen «Pure Shores». Men om DiCaprio, som fikk skrevet inn flere sexscener enn det som opprinnelig sto i manus, skulle håpe på å kapre hjertet til Shaznay, må han nok slite litt.

- Han er ikke min type i det hele tatt, som skuespiller er han helt ålreit, jeg så han i «Basketball Diaries» og likte den bedre enn «Titanic», men nei... ler Shaznay.

Nicole er på sin side ikke overbegeistret for ryggsekkturismen filmen handler om, heller.

- Jeg vet om mange som reiser på slike ferier for å finne seg selv, men jeg opplever selverkjennelse mens jeg sitter i en black cab , i London. Jeg liker ikke det ukjente, og ikke er jeg særlig glad i sightseeing. Dessuten er det farlig å dra på ryggsekkferie... det er mange som forsvinner når de reiser alene, påpeker Nicole alvorlig med rynket panne

- Ryggsekkferie? Aldri i livet! Jeg dør uten et anstendig bad, fastslår Shaznay Lewis og vrir på seg i ubehag.

NERDER? - Vi synger fordi vi elsker musikk. Faktisk er vi nerder i forhold til de andre, sier London-gruppa All Saints.