Nerdenes hevn

De har produsert plater for Justin Timberlake, Beyonce og Britney Spears og dominert hitlister verden over. Denne gangen har gutta i N*E*R*D gjort alt selv.

DET ER ONSDAG kveld i februar. Nesten hele England sitter og følger Brit Awards på tv. Utenfor konsertlokalet Hammersmith Apollo i London bryr en horde seg fint lite om hvem som har fått prisene. Det nærmer seg midnatt når en svart bil passerer. En ung gutt kaster seg foran bilen som bråbremser. Ei ung jente begynner å grine. I løpet av sekunder er bilen omringet av fans. Bak de sotede vinduene kan man skimte Pharrell Williams. På vei til fest.

NOEN UKER TIDLIGERE tar Pharrell og N*E*R*D-kompis Chad Hugo imot FREDAG på et trendy hotell i London. Trøtte etter å ha brukt natta på Chanels motevisning og påfølgende fest med modellene i Paris. Med hver sin tallerken grilla kyllingvinger ønsker de velkommen. For å snakke om N*E*R*Ds nye album.

- Det blir bare utrolig. Vi har laget vår musikk. Mange prøver å kategorisere oss. Det er vanskelig, men det er denne musikken vi liker, sier Chad Hugo.

Pharrell, med armyjakke og hette over hodet, kommer inn i rommet. Trøtt. Med et gullkjede som kan ta pusten fra de fleste. Han starter med å snakke «off the record» om nattas begivenheter.

- Vi reiser for mye. Vi våkner alltid opp et annet sted. Vi møter nye mennesker, men forsvinner før neste dag, sier Pharell.

Han starter med frokosten. Fortsatt trøtt. Han sovnet visstnok under de første intervjuene han gjorde denne dagen.

- Det er hardt å sitte i dette rommet fra ni om morgenen til sju om kvelden. Tro meg, sier Chad Hugo.

DE TO GUTTENE møttes første gang da de var i 12-årsalderen. Pharrell var trommeslager. Chad Hugo spilte saksofon i et jazzband, og hadde allerede begynt å leke med et Casio SK-1 keyboard. Siden har de jobbet sammen med musikk. Med suksess.

- Det siste året har vært utrolig. Det er ikke virkelig. Men det kan fortsatt bli bedre. Det er mye mer vi kan gjøre, sier Pharrell.

Han skryter ikke, men mange mener at han har forvandlet Justin Timberlake til en respektert artist. Han har produsert for Beyonce og BritneyOg gjort The Rolling Stones\' «Sympathy for the Devil» til en klubbhit. Da 19 engelske radiostasjoner i august i fjor gjorde en opptelling kom de frem til at nesten 20 prosent av all musikk som gikk på lufta var produsert av The Neptunes - guttas produksjonsselskap.

- Jeg er veldig takknemlig. Denne situasjonen har gjort at vi blir hørt. At det vi synes er bra kommer ut. Det er kanskje det beste, sier Pharrell.

DET NYE ALBUMET har de beskrevet på følgende måte:

- Se for deg at du går inni et hus. Du går inn i gangen og du blunker, og i løpet av et sekund er mursteinene fra inne ute. Småsteinen fra taket ute er i taket inne, og du tenker: Wow! Slik vil albumet bli. Snu opp-ned på alt.

Det var en musikkvideo med Michael Jackson som inspirerte Pharrell til å begynne med musikk. Hans første klare minne er at han satt i mammas Datsun, kjørte rundt i byen og hørte på Jackson.

- Hans dansing var bare helt utrolig. På det tidspunktet ville jeg bli en danser. Han har det fortsatt i seg. Han er stor. Det er viktig å lytte til større mennesker før deg, sier Pharrell.

Plutselig griper han opptakeren. Danser rundt på gulvet. Slår hendene i bordet og diskuterer hvorvidt de fleste DJs er homofile. Forteller at han ville vært kunstlærer dersom han ikke hadde vært i musikkindustrien. Han er selv samler og skal ha en imponerende samling. Så begynner vi å snakke om gud.

- Jeg vet at det er noen som er mye, mye større enn meg. Det er bare naturens lov, sier han.

Han løfter på gullsmykket.

Samtidig som musikkskaperen og artisten har hatt sin mest suksessrike tid, har det siste året også vær tøft privat.

- VET DU HVA: Samtidig som jeg fikk seks Grammy-nominasjoner, mistet jeg bestemora mi. Også en person som opplever suksess synes det er vanskelig, sier han.

- Det er hardt å leve. Du innser at du må være en gjøgler. Desto flere baller du har i lufta, desto verre blir det om du mister en. Mange ser bare en side. Vi tar mye dritt. Vi må gå til tannlegen akkurat som deg. Vi har bare blitt gitt berømmelse fra andre mennesker.

Slik Pharrell ser det, er problemet med den tilstanden at andre etter hvert begynner å tro at alt de gjør er å være på tv og spille inn plater.

- Også vi opplever ting som gjør vondt, uten at vi kan gjøre noe med det.

I bakgrunnen hører man tonene fra singelen «She Wants to Move» som spilles for de ventende journalistene i rommet ved siden av. Chad Hugo fortsetter med kyllingvingene, mens Pharrell bøyer seg mot MP3-spilleren som tar opp:

- Jeg vil at det norske folk skal vite at vi verdsetter all den støtte vi får. Vi gleder oss til å se alle de søte norske jentene. Vi har hørt at de er praktfulle. Til alle DJs ute der, både kjente og ukjente, takk for kjærlighet og støtte.

Chad Hugo prøver å avbryte, men Pharrell bare fortsetter:

- Uten dere der ute, hadde vi ikke vært noe. Vi lager musikk som vi tror på, men det er dere som kjøper den. Vi verdsetter det.

- Når kommer dere til Norge?

- Jeg har det ikke foran meg, men vi skal turnere mye. I april er det USA, men til sommeren skal det vel være mulig. Men det er ikke vi som har kontroll på det der.

TILBAKE I FEBRUARNATTA MÅ den svarte bilen rygge. Vaktene drar ungdommen bort. To minutter senere gir sjåføren gass mens blitzlampene lyser. Flere av artistene som opptrådde på Brit Awards har kommet til. Noen skriker at de ser en fotomodell. Utenfor en nattklubb i Mayfair venter pressefotografene. Et plateselskap skal feire seg selv, og N*E*R*D er hovedgjestene. Justin Timberlake er der. Pharrell Williams kommer også, forteller en dame fra en showbiz-kanal. Idet en skikkelse går ut av bilen glinser det i gull rundt en hals.

Albumet «Fly or Die» er i butikkene 23. mars. Singelen «She Wants to Move» slippes mandag 8. mars.

ENDA EN NERD:</B> N*E*R*D har skrudd på knotter og knapper for Beyonce.
<B>BRITNERD:</B> Britney Spears skriver knapt sanger selv, og da kan N*E*R*D være gode å ha.
<B>THE NERDS: Chad Hugo, Pharell Williams og Sheldon «Shae» Haley har gjort ferdige sitt andre album, «Flye or Die». Nå gleder de seg til å komme til Norge: Vi har hørt at de norske jentene er praktfulle.
<B>PRODUSERT:</B> Justin Timberlake har fått god hjelp fra N*E*R*Ds magiske hender.