Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nerder + kattunger = sant

Søtt og rart er stort på på nett.

||| Jeg garanterer: de 17 søteste sekundene du vil oppleve i hele dag, skriver forfatteren, forskningsformidleren og kattemennesket Eirik Newth på Twitter.

Han lenker til et videoklipp på YouTube, der et fullkomment uimotståelig lite kattvesen leker med eieren.

De som følger Newth, vil vite at kattetvitring er relativt hyppig forekommende fra hans tastatur, innimellom kunnskapsrike ytringer om ebøker, astronomi og annet faglig.

HAN ER IKKE ALENE
. Anført av japanerne, som aldri har lagt skjul på sin fascinasjon for yndige skapninger med store, runde øyne (det skulle være nok å nevne anime- og mangakulturen), har deling av bilder og videoklipp av søte dyr blitt et av nettets mest seiglivede virale fenomener de siste åra.

I siste utgave av magasinet Vanity Fair skriver Jim Windolf at dyrkingen av søthet gjennomsyrer hele kulturen.

Men ingen steder er det tydeligere enn i fenomenet søte dyr på nettet.

SØTHETEN deles og konsumeres skamløst og begjærlig, både via brede tjenester som YouTube og på spesialiserte nettsteder som Cuteoverload (alle slags ekstremt søte firbeinte) og Icanhazcheezburger (ledende innenfor subsjangeren Lolcats; søte katter med bildetekster skrevet i en helt egen språkdrakt, kjent som lolspeak, kitty pidgin eller catois).

Bilder og videoklipp vises millioner av ganger. Variasjonene over temaet er nærmest uendelige. Prøv for eksempel Stuffonmycat (søte katter eierne har plassert gjenstander på), Cutethingsfallingasleep (bør være selvforklarende), Upsidedowndogs (hunder med utflytende kjaker fotografert liggende på rygg på gulvet før bildet snus opp/ned), og, for spesielt interesserte, Catsthatlooklikehitler.

FENOMENET kan muligens sees som en mer stureren og jobbsikker parallell til nettporno, men det er grunn til å tro at søthetsfetisjismen er gjennomsyret av en noe større respekt og beundring for de avbildede. Lolcats-folket ler like mye med de firbente, som av dem.

Enkelte finner utvilsomt hele fenomenet en smule kvalmende, eller ser det som et symptom på en sivilisasjon i raskt forfall. Men i utgangspunktet er det ikke noe merkelig med vår fascinasjon for søte dyr. Dyrebabyer, med sine store øyne og hjelpeløse kroppsspråk, appellerer til et beskyttelsesinstinkt som sitter dypt i menneskenaturen.

Bare de mest hardhudede forblir ubeveget når det vesle kattenøstet setter de enorme, nesten parodisk søte øynene sine i oss. Bare de virkelig humørløse trekker på skuldrene når katter bokser med fem ganger større hunder, tygger maten med høye namnam-lyder eller løper en intetanende baby i senk.

Det er romantisk komedie og slapstick på en gang, og det funker som en kule på det postironiske nettet.

I EVOLUSJONSBIOLOGISK PERSPEKTIV kan dette muligens forklares med at vi mennesker er biologisk programmerte til å være interesserte i dyr. I en artikkel om kattefenomenet tidligere i år, skrev magasinet Salon at forskere ved Yale har funnet ut at evnen til å følge med på dyr som beveger seg var sentral for det tidlige mennesket, og har fulgt oss siden, som et unyttig, men lettantennelig urinstinkt.

I samme artikel påpeker Jason Kottke at årsaken til den spesielt sterke fascinasjonen for katter kan være at de er enklere å objektifisere enn andre dyr - se bare på de gamle egypterne og deres bruk av katter som menneskesymboler. I så fall blir det ubehagelige spørsmålet hvorfor vi ler ekstra godt når kattene manipuleres av oss, eller likner på oss. En katt som jakter desperat på et nøste knyttet til sin egen hale, en katt som faller i det fulle badekaret, en katt med Hitler-bart: Er det et element av sadisme her?

Eirik Newth er en av mange som svarer på mitt Twitter-spørsmål om hvorfor katter er så store på nett. Han skriver at en av årsakene er at nerder, kreative typer og katter hører sammen. Underfortått: I motsetning til nerder, kreative typer og hunder. Newth ber meg sjekke nettadressen Loldogs.com for å se hva han mener. Der er det ingen ting.

Men, som hundeglade lesere har påpekt: Det er det på ihasahotdog.

Kanskje er det likevel noe der: Katten, med sitt selvstendige og antiautoritære vesen, appelerer muligens mer til nerder og nettfolk enn den mer servile hunden.

Men la oss være enige om én ting: Først og fremst handler det om at de er så uutholdelig søte.

Følg en allergisk eks-katteeeier på Twitter: Twitter.com/janomdahl

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media