Nerdrum-dom vekker oppsikt i utlandet

- Mange tenker på han som interessant og provokativ, sier svensk journalist.

Internasjonal oppmerksomhet: Ankesaken, hvor Odd Nerdrum er dømt til nærmere tre års fengsel, får omtale også utenfor landets grenser. Faksimile fra nordiske nettaviser.
Internasjonal oppmerksomhet: Ankesaken, hvor Odd Nerdrum er dømt til nærmere tre års fengsel, får omtale også utenfor landets grenser. Faksimile fra nordiske nettaviser.Vis mer

(Dagbladet): Nyheten om at Odd Nerdrum onsdag formiddag ble dømt til to år og ti måneders fengsel sprer seg utover Norges grenser.

I skrivende stund er nyheten toppsak på flere utenlandske nettaviser.

Blant andre islandske Dagbladid Vísir (DV) og Svenska Dagbladet (SvD) har omtalt saken.

Trukket fram i kunstdebatter I artikkelen «Odd Nerdrum dømt til fengsel» refererer SvD til et intervju fra da den originale dommen falt i 2011.

Da fortalte han avisa at han har forsikret seg om at han ikke blir pålagt maleforbud dersom han havner i fengsel.

Journalisten bak artikkelen, Erica Trejs, forteller Dagbladet at Nerdrum har hatt flere utstillinger i Stockholm, og at han ofte har blitt trukket frem i kunstdebatter som en representant for den figurative kunsten.

- Nerdrum er en person som vekker følelser, også hos et publikum ikke nødvendigvis er opptatt av kunst i utgangspunktet, sier hun.

- Interessant og provokativ Trejs tror at Nerdrum vekker oppsikt fordi han ikke tar hensyn til normer når han maler.

- Han blir lagt merke til fordi han ser på seg selv som en outsider. At han ikke berøres av verken modernismen eller postmodernismen, gjør at mange tenker på han som interessant og provokativ, sier hun.

Islandske DV og svenske Norran omtaler nyheten under overskriftene «Justismord for Odd Nerdrum» og «Skjerpet straff for Nerdrum».