Nerdrum-dommen skal opp i Høyesterett

- Første skritt mot seier, sier Nerdrums advokat.

BLE DØMT: Odd Nerdrum er dømt til to år og ti måneder i fengsel. Høyesterett skal nå vurdere saksbehandlingen. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
BLE DØMT: Odd Nerdrum er dømt til to år og ti måneder i fengsel. Høyesterett skal nå vurdere saksbehandlingen. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Dette er første skritt på veien mot en seier, sier Pål Berg, Nerdrums advokat, til Dagbladet.

I sommer ble Odd Nerdrum dømt til to år og ti måneder fengsel for grovt skattesvik. Dommen ble anket til Høyesterett.

I dag ble det klart at Høyestrett behandle saken, og de vil da vurdere saksbehandlingen.

- Det var saksbehandlingen vi primært anket på. Det at Høyesteretts ankeutvalg nå mener at saken bør opp for Høyesterett, er svært positivt. De vil nå høre vår argumentasjon før de tar endelig stilling til saken, sier Berg.

- Et mindretall Beslutningen innebærer at Høyesteretts ankeutvalg har funnet ting i saksbehandlingen de mener Høyesterett bør se nærmere på.

Hvis Høyesterett finner feil i saksbehandlingen, så vil saken sendes tilbake til lagmannsretten for ny behandling.

- Det er et mindretall av sakene som blir fremmet til behandling i Høyesterett. Høyesteretts rolle er å drive rettsutvikling og rettsavklaring i prinsipielle spørsmål, eller saker de syns er viktige. Når de tar saker til behandling, er det ofte fordi saken gir anledning til at Høyesterett kan si noe om et prinsipielt spørsmål, uten at det nødvendigvis kan tolkes som forhåndsvarsel om et bestemt utfall, sier partner og advokat i Thommessen, Frode Elgesem til Dagbladet.

Nye dokumenter Dagbladet avslørte i forrige uke dokumenter som aldri ble framlagt retten. Ifølge eksperter viser dokumentene at Nerdrum kan ha blitt idømt en for streng straff, og kanskje ikke skulle blitt dømt til fengsel.

Dokumentene viser at Nerdrum høyst sannsynlig har skattet av alle summene han er dømt for å ha unndratt. Dokumentene viser også at myndighetene trolig har talt flere av Nerdrums inntekter to ganger. Dokumentene er ikke vurdert av Høyesteretts ankeutvalg, men papirene støtter deler av Nerdrums forklaring, og punktene han har anket på.

- Tillater anken Dommen fra Borgarting lagmannsrett var ti måneder strengere enn straffen fra tingretten.

Kunstmaleren sto tiltalt for å ha solgt malerier for drøyt 14 millioner kroner i utlandet i perioden 1998-2002 uten å føre inntektene opp på selvangivelsen. Lagmannsretten reduserte beløpet med cirka 150.000 kroner og dømte ham for skatteunndragelse av 13.853.000 kroner. Nerdrum anket både lovanvendelsen, saksbehandlingen og straffutmålingen.
- Høyesteretts ankeutvalg tillater anken fremmet når det gjelder saksbehandlingen, opplyser utvalget.

Nerdrum anket på tre punkter når det gjelder saksbehandlingen:

• Likningsnemda akspeterte at Nerdrum hadde betalt skatt av en sum på 450 000 dollar. Det gjorde ikke lagmannsretten. Nerdrum anket på at lagmannsretten satte likningsnemndas kjennelse til side uten å begrunne hvorfor.

• Norske skattemynidgheter har lagt til grunn at Nerdrum har tjent langt mer enn det amerikanske skattemyndihgeter og galleriet opplyser at han solgt for. Nedrum har anket på at lagmannsretten ikke har begrunnet hvorfor de har kommet til et langt høyere beløp enn amerikanske skattemyndigheter.

• Nerdrums forsvarer hadde hentet inn bekreftelser fra to revisorer på Island på at Nerdrum hadde skattet av to overføringer på henholdsvis 325 000 dollar og 190 000 dollar, og de ble ført som vitner. Lagmannsretten trodde ikke på vitnene eller bekreftelsene. Nerdrum har anket på at lagmannsretten ikke begrunner hvorfor disse ikke ble trodd.

- Ikke uvanlig Politiadvokat Asbjørg Lykkjen er aktor i saken.

- Dette er kun en beslutning om at Høyesterett skal vurdere om det er begått en saksbehandlingsfeil. Så får vi avvente Høyesteretts vurdering, sier Lykkjen.

- Men de avviste ikke anken?

- Det er ikke uvanlig at ankeutvalget kommer til en slik konklusjon. Saksbehandlingsfeil kan være så mangt, så at Høyesterett nå vil ha en muntlig redegjørelse fra partene, legger jeg ikke noe mer i.

Det er foreløpig ikke bestemt når saken skal opp i Høyesterett.

Odd Nerddum ønsker ikke å kommentere saken.

Les alle sakene om Nerdrum her.

Dette er saken

• Odd Nerdrum er dømt til to år og ti måneder i fengsel for grovt skattesvik. Dommen i straffesaken er anket til Høyesterett.

• Parallelt med straffesaken har Odd Nerdrum stevnet Skatt øst. De to sakene dreier seg om de samme beløpene.

Dagbladet har sporet opp dokumenter som sannsynliggjør at Nerdrum har skattet av beløpene, men muligens til feil land og feil tid.

• Dokumentene tyder også på at myndighetene har talt 700 000 dollar av hans inntekter to ganger.

• Dokumentene er en del av de nye bevisene som Nerdrums advokater har lagt fram i skattesaken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer