DØMT: Kunstner Odd Nerdrum må belage seg på å sone i norsk fengsel dersom han ikke velger å anke dommen fra Oslo Tingrett.
Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
DØMT: Kunstner Odd Nerdrum må belage seg på å sone i norsk fengsel dersom han ikke velger å anke dommen fra Oslo Tingrett. Foto: Arne V. Hoem / DagbladetVis mer

Nerdrum dømt til to års fengsel

For å ha solgt bilder verdt 14 mill. uten å betale skatt. - Vil anke, sier forsvarer Tor Erling Staff.

(Dagbladet): Kunstner Odd Nerdrum er i Oslo tingrett dømt til to års ubetinget fengsel for grovt skattesvik, etter at han skal ha solgt bilder for 14 millioner kroner i perioden 1998-2002 uten å skatte. Han er også dømt til å betale saksomkostninger på 10 000 kroner.

Retten finner det straffeskjerpende «at unnlatelsen av å oppgi inntekter er pågått over flere år og gjelder et betydelig beløp», og «at Nerdrum, spesielt når det gjelder bankboksen i Østerrike, har nedlagt et betydelig arbeid i å skjule sine inntekter».

- Jeg synes straffen var veldig streng. Ut i fra det, er det en selvfølge at vi vil anke, sier Nerdrums forsvarer, Tor Erling Staff, til Dagbladet.

Nerdrum befinner seg i utlandet, etter det Dagbladet kjenner til i Frankrike, og har ikke pratet med Staff etter at dommen ble forkynt. Han har imidlertid muligheter til å «gjøre seg selv kjent med dommen,» sier forsvareren.

Saken har versert mellom maleren og Skatt Øst i flere år. Aktor Asbjørg Lykkjen la ned påstand om to års ubetinget fengsel, samt at Nerdrum må betale saksomkostningene på 10 000 kroner.

Strafferammen for grov skatteunndragelse er fengsel på inntil seks år, men Lykkjen sa til Dagbladet før rettsaken at hun ikke kom til å kreve at hele strafferammen blir tatt i bruk.

Odd Nerdrum har tidligere betegnet anklagene mot ham som «tøys» og erkjente seg ikke skyldig etter tiltalebeslutningen, da han møtte i retten i starten av august.

Under rettsaken har han også forklart at han trodde skattemyndighetene ville drive ham til selvmord da de tiltalte ham for skatteunndragelse, og forsvarte seg med at han ikke er flink med tall. Retten hadde en annen oppfatning:

«Når det gjelder subjektiv skyld viser aktor til at det ikke er grunnlag for å anta at Nerdrum ikke forstår seg på tall. Sakens dokumenter tyder på at han har visst godt hva han har gjort,» heter det i dommen.

Det nøyaktige beløpet Nerdrum er dømt for å ha unnlatt å innberette og beskatte er oppgitt til å være 14 029 100 kroner. «Det er på det rene at Nerdrum har gjort opp skattekravet,» skriver tingretten.

SELVPORTRETT: Den eksentriske kunstneren tegnet seg selv under hovedforhandlingen i Oslo tingrett 2. og 3. august. 
Foto: Erlend Aas / Scanpix .
SELVPORTRETT: Den eksentriske kunstneren tegnet seg selv under hovedforhandlingen i Oslo tingrett 2. og 3. august. Foto: Erlend Aas / Scanpix . Vis mer