HER SKJULER HAN SEG: Odd Nerdrum holder til i dette luksuriøse herskapshuset i fasjonable Maisons Laffitte utenfor Paris. Foto: Jonas Sverrisson Rasch
HER SKJULER HAN SEG: Odd Nerdrum holder til i dette luksuriøse herskapshuset i fasjonable Maisons Laffitte utenfor Paris. Foto: Jonas Sverrisson RaschVis mer

Nerdrum flyktet til dette herskapshuset i Frankrike etter dommen

Dagbladet ringte på døra hans.

PARIS/MAISONS LAFFITTE (Dagbladet): Bak høye gjerder og trær skjuler han seg. Odd Nerdrum har ikke gjort intervjuer med pressen på åtte år, før han brøt stillheten ved å sende Dagbladet en e-post på onsdag kveld.

Tidligere på dagen ble han dømt til to års fengsel for grovt skattesvik ved å ha unndratt en inntekt på 10 474 100 kroner fra skattemyndighetene.

Bekymret for USA-turer - To år i fengsel og jeg mister visumet til USA. Nå kan jeg ikke være gjestelærer i Maryland Institute College of Art, ikke i The Pennsylvania Academy of Fine Art og ikke i New York Academy of Art. Er målet nå nådd for de norske myndighetene? Mon tro om jeg får et hyllingstelegram fra den kinesiske utenriksminister, skrev Nerdrum.

Da Dagbladets reporter i Frankrike gjorde forsøk på å få den dømte kunsteren i tale i går, tok kona Turid Spildo seg av korrespondansen. Hun sa at Nerdrum fremdeles ikke gjør intervjuer med mediene og på spørsmål om hun selv ville snakke om saken, svarte hun med at det tilhørte privatlivet.

Før Spildo svarte Dagbladets forespørsel, oppsøkte vi Odd Nerdrums herskapelige luksusvilla i eksklusive Maisons Laffitte nordvest for Paris. Villaen, som minner om et slott, er omkranset av høye trær, hekk og kratt, i tillegg til høye gjerder og en høy port.

Det herskapelige huset, kjent som «Château de Banlieue» - Forstadsslottet på norsk - utgjør kulturhistorisk verdi. Byggingen av huset ble gjort av amerikaneren Frank Jay Gould, som tjente seg rik på hester. Bare noen steinkast unna Nerdrums luksusvilla befinner det seg en stor gresselette med lite annet enn en statue av Goulds favoritthest.

- Han er ikke hjemme Mens Dagbladet observerte luksusvillaen, var det tydelige bevegelser i vinduene som ikke var skjult av trærne. Da Dagbladet ringte på porttelefonen, var det en mannsstemme som svarte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Han er ikke hjemme akkurat nå, svarte en mannsstemme da Dagbladet ringte på porttelefonen. Det er ikke kjent om det var Nerdrum selv som svarte.

- Vet du når han kommer hjem?

- Legg igjen navnet ditt, så kontakter han deg dersom han ønsker det.

HIT, MEN IKKE LENGER: Odd Nerdum har ikke gjort intervjuer med pressen på over åtte år, og så ikke ut til å endre på det i går. Foto: Jonas Sverrisson Rasch / Dagbladet
HIT, MEN IKKE LENGER: Odd Nerdum har ikke gjort intervjuer med pressen på over åtte år, og så ikke ut til å endre på det i går. Foto: Jonas Sverrisson Rasch / Dagbladet Vis mer

Dagbladets reporter ble ikke kontaktet av Nerdrum i etterkant av besøket.

Flere av Nerdrums kunstelever bor i villaen samtidig som de blir opplært av kunstneren i sin anonyme tilværelse i Frankrike.

I en del av den private hagen, like ved et andebasseng, satt en av Nærums kunststudenter i dyp konsentrasjon på en enkel stol og malte eller tegnet på et lerrett.

Senere på dagen kom to andre, en kvinne og en mann, ut fra eiendommen. De bekreftet overfor Dagbladet at de var Nerdrums studenter.

- Ingen kommentar, svarte de på Dagbladets spørsmål om kunstneren.

- Mann med kjortel Flere av naboene Dagbladet har snakket med kjenner ikke til navnet Odd Nerdrum, men noen har sett en mann med kjortel i nabolaget.

Bjørn Li, som er styreleder i The Nerdrum Institute bekrefter at villaen i Frankrike i høy grad brukes til undervisning av Nerdrums studenter fra hele verden.

VAKTHUND: Odd Nedrums hund var mer søt enn skremmende, men man skvetter litt av bjeffingen likevel. Foto: Foto: Jonas Sverrisson Rasch
VAKTHUND: Odd Nedrums hund var mer søt enn skremmende, men man skvetter litt av bjeffingen likevel. Foto: Foto: Jonas Sverrisson Rasch Vis mer

- Elever fra Iran, Japan, Spania og spesielt USA deltar i Nerdrums undervisning. Han har jo også elever fra Norge, det har han hatt siden 1970-tallet, sier Li.

I sin mail til Dagbladet uttrykker Nerdrum stor bekymring for at han ikke vil ha muligheten til å undervise i USA uten plettfritt rulleblad.

- Det betyr veldig mye for han å få undervise, sier Li til Dagbladet.

MYSTISK: Odd Nerdrum har heller ikke latt seg fotografere på rundt åtte år, bortsett fra bakfra. Dette bildet er fra en kunståpning på Haugar i Tønsberg i 2002. 
 Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet
MYSTISK: Odd Nerdrum har heller ikke latt seg fotografere på rundt åtte år, bortsett fra bakfra. Dette bildet er fra en kunståpning på Haugar i Tønsberg i 2002. Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet Vis mer