Nerdrum følte seg narret av The Nerdrum Institute

- Det var ikke den gnisten jeg hadde ventet meg.

I RETTEN: Odd Nerdrum er saksøkt av The Nerdrum Institute (TNI) for å ha brutt samarbeidsavtalen med dem. Nerdrum mener derimot at TNI ikke la ned tilstrekkelig arbeid, og at de dermed hadde brutt avtalen. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
I RETTEN: Odd Nerdrum er saksøkt av The Nerdrum Institute (TNI) for å ha brutt samarbeidsavtalen med dem. Nerdrum mener derimot at TNI ikke la ned tilstrekkelig arbeid, og at de dermed hadde brutt avtalen. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / DagbladetVis mer

Kunstneren Odd Nerdrum håpet tidligere direktør for Nasjonalmuseet, Allis Helleland, skulle få ham inn på store, internasjonale museer.

Etter snaue to år opplevde han at samarbeidet ikke førte fram.

Det gikk fram av Nerdrums forklaring i Larvik tingrett onsdag. Nerdrum er saksøkt av The Nerdrum Institute (TNI), der Helleland er medeier, for å ha brutt samarbeidsavtalen med dem. TNI fikk med avtalen enerett på å markedsføre og selge Nerdrums malerier i en tiårsperiode ut 2019.

Kunstneren mener imidlertid at TNI ikke la ned tilstrekkelig arbeid og at de dermed hadde brutt avtalen. Særlig retter han kritikk mot Helleland.

- Forbauset - Det var ikke den gnisten jeg hadde ventet meg. Det var jeg litt forbauset over egentlig, sa Nerdrum om hennes innsats.

Helleland skrev til Nerdrum før avtalen ble inngått og fortalte om sin begeistring for hans kunst og ønsket om å få ham utstilt i utlandet. Hun ville bruke sin erfaring og sitt kontaktnett i museumsverdenen for å få det til. Det er dette Nerdrum mener ikke er oppfylt.

- Jeg sa jo da vi underskrev avtalen at det er bare på grunn av en person her at jeg skriver under, det er Allis Helleland, sa Nerdrum.

De to andre bak TNI, Bjørn Li og Kjell Wenstad, har erfaring med kunsthandel, men ikke forbindelsene og tyngden som trengs, ifølge Nerdrum.

Nerdrum fikk etter bruddet vite at Helleland hadde en mindre aksjeandel i selskapet enn de andre to.

- Da følte jeg meg narret, sa han.

«Psyket ned» Høsten 2011, nesten to år etter at avtalen ble inngått, ba Nedrum og hans kone Turid Spildo om et evalueringsmøte. Det fant sted i Paris, og ifølge Nerdrum kom Helleland en time før de andre og fortalte at hun hadde oppsøkt alt av museer og bare fått negative svar.

- Du er ingenting, du er totalt ukjent, skal hun ha sagt, ifølge Nerdrums vitnemål, som videre sa han følte han ble «psyket kraftig ned» og at stemningen var «truende».

Han mener de tre på møtet gjorde det klart at de ikke hadde noen framtidsplaner for kunsten hans, ingen avtaler om utstillinger, og at de kastet inn håndkleet.

I løpet av 2011 var det tre utstillinger med Nerdrums kunst, i Sverige, Tyskland og Norge.

Nerdrum opplevde imidlertid at salget gikk dårlig og at det heller ikke var utsikter til noen nye, store utstillinger.

Han medgikk i retten at den manglende interessen kunne ha sammenheng med både at hans kunstuttrykk er kontroversielt og dessuten den internasjonale økonomiske krisen.

Uoppsigelig? TNI mener avtalen var uoppsigelig, men Nerdrum mener han hadde rett til å gjøre dette. Han sier han aldri hadde gått inn i kontrakten dersom det ikke hadde vært mulig å gå ut av den.

I kontrakten er det kun spesifisert at den gjelder i ti år til desember 2019. Den presiserer ikke om det er mulig å avslutte den før tiden eller hva følgene i så fall skulle være, utover et punkt om ansvar dersom et brudd rammer tredjepart, for eksempel utstillere.

Helleland, Li og Wenstad har saksøkt Nerdrum for bruddet på avtalen, som de mener de har tapt minst 23 millioner kroner på. De mener de har lagt ned betydelig arbeid og at målet var å bygge opp Nerdrums internasjonale ry på sikt.

(©NTB)