- Nerdrum har betalt skatt

190 000 dollar gjort rede for.

VIL BEVISE USKYLD: I dag er den andre dagen i retten for Odd Nerdrum ankesak i Borgarting lagmannsrett. Advokaten håper i dag å kunne bevise kunstnerens uskyld. Foto: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
VIL BEVISE USKYLD: I dag er den andre dagen i retten for Odd Nerdrum ankesak i Borgarting lagmannsrett. Advokaten håper i dag å kunne bevise kunstnerens uskyld. Foto: TORBJØRN BERG / DAGBLADETVis mer

(Dagbladet): Dag nummer to av Odd Nerdrums ankesak åpnet i dag med vitnet Gro Kari Venstad, førstekonsulent i Skatt Øst.

Hun skrev bokettersynsrapporten da Nerdrums regnskaper ble gjennomgått av Skatt Øst.

Venstad presenterte på spørsmål fra aktor Asbjørg Lykkjen en oversikt over utbetalinger fra Nerdrums samarbeidspartner Forum Gallery i New York i perioden 1998-2002.

Muntlig avtale Fem av disse utbetalingene i form av sjekker, gikk til en bankboks i Østerrike der Nerdrum totalt skal ha oppbevart 900 000 dollar.

Nerdrum hevder disse pengene var et lån fra Forum Gallery i tilfelle erstatningskrav fra kjøpere av de 32 maleriene Nerdrum malte i perioden 1983-1988, som ble ødelagt av rennende maling.

Nerdrum mener derfor at han ikke skulle betale skatt av pengene, da han ikke hadde anledning til å bruke de, og at det forelå en muntlig «gentlemans agreement» om dette mellom han og galleriet.

Venstad sa i sin vitneforklaring at disse sjekkene hverken er oppgitt til beskatning eller finnes på Nerdrums kontoutskrift. Hun sa også at hun heller ikke hadde funnet noen dokumentasjon på at de fem sjekkene var et lån.

Ikke skattepliktig Odd Nerdrum hevdet i går at han har betalt all den skatt han skal, og erklærte seg ikke skyldig etter tiltale for grovt skattesvik.
Da Nerdrum i fjor ble dømt til to års ubetinget fengsel var det for unndragelse av skatt på over ti millioner kroner.

Nerdrums advokat Pål Berg, sier til Dagbladet i dag at han håper det i løpet av dagen vil være bevist at Nerdrum har betalt skatt for all inntekt i perioden 1998-2002, med unntak av et beløp på 2 000 dollar.

Årsaken er i følge advokat Berg at pengene fra bankboksen i Østerrike er betalt tilbake til Nerdrums islandske firma Oddur N Ehf, og at de der ble beskattet. Nerdrum flyttet til Island 21. november 2002 og var fra da av skattepliktig på Island.

Tom Frode Væringstad, spesialrådgiver i Skatt Øst var dagens andre vitne. Han har jobbet med å hente ut opplysninger fra Islandske skattemyndigheter og Nerdrums to revisjonsfirmaer på Island, KPMG og Deliotte.

Væringstad sa i retten i dag at det var overført penger fra bankboksen i Østerrike til Nerdrums Islandske selskap, og at Nerdrums revisor hadde ført opp dette som næringsinntekt på selvangivelsen.

I januar 2007 ble det overført 190 000 dollar fra Nerdrums bankboks til firmaet Oddur N Ehf.

Problemet for Nerdrum er, i følge Væringstad, at islandske skattemyndigheter ikke har mottatt selvangivelse fra Nerdrum for årene 2007 og 2008.

- Overføringen har derfor ikke blitt skattet av, sa Væringstad.

Væringstad opplyste også at det ikke er spor av overføringen i Nerdrums private selvangivelse på Island.

- Har betalt skatt Einar Olafson i KMPG på Island vitnet i rettsaken etter pausen. Han var revisor for Nerdrums firma, og sier opplysningene fra Væringstad ikke stemmer.

På telefon fra Island bekreftet han overføringen, og at den var ført opp som næringsinntekt for salg av malerier i 2007, etter at Nerdrums kone Turid Spildo leverte dokumentasjon og bilag.

Aktor Lykkjen spurte Olsen om han hadde noen kommentarer til at islandske skattemyndigheter ikke har mottatt selvangivelse fra Odd Nerdrums firma i 2007 og 2008.

- Det er ikke korrekt. Selvangivelsen for inntektsåret 2007 ble innberettet 13. september 2011, og for 2008 8. juni 2012.

Olsen sa videre at årsaken til at det tok så lang tid var bankkollapsen som gjorde at det var svært vanskelig å få opplysninger fra banker.

Det vil altså si at Nerdrum minst har oppgitt 190 000 av de 900 000 dollarene fra bankboksen til beskatting på Island.

VITNE: Det er ventet at Nerdrums kone Turid Spildo (t.h.) skal vitne i løpet av dagen. Foto: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
VITNE: Det er ventet at Nerdrums kone Turid Spildo (t.h.) skal vitne i løpet av dagen. Foto: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer