Nerdrum «hot» i New York

NEW YORK (Dagbladet): New York jubler over Odd Nerdrums utstilling «Twins» i Forum Gallery. Det er hans kone og tvillingdøtrene på ett år som går igjen på alle maleriene.

På januarlista over New Yorks noen tusen gallerier og museer, Gallery Guide, er det Odd Nerdrums bilde «Breast-feeding Fog» som pryder hele førstesida. Det er et utsnitt av et enormt bilde der hans kons Turid Spildo-Nerdrum ammer begge døtrene samtidig.

De fleste maleriene var solgt få timer etter at utstillingen åpnet 5. januar, og tilstrømmingen til det meget eksklusive Forum Gallery på 5th Avenue har vært enorm. Da Dagbladet var innom Forum Gallery, var det omsatt Nerdrum-bilder for over fem millioner kroner.

Verdens ledende

I gallerilista, som distribueres gjennnom samtlige gallerier og turistkontorer, samt i hoteller og butikker, omtales Nerdrum som en av verdens viktigste figurative samtidsmalere.

Nerdrum var ikke selv til stede på åpningen i Forum Gallery 5. januar, men har den siste uka vært i USA, blant annet for å inspisere utstillingen, ha møter med Robert Fishko, galleridirektøren, og for å holde forelesning om klassisk figurasjon og kitsch på den anerkjente kunstskolen i Philadelphia.

Her opptrådte han sammen med USAs ledende kunstkritiker, Nerdrum-beundrer Donald Kuspit, for et fullt auditorium.

Kuspit, som også har skrevet etterordet i Jan Åke Pettersons ferskeste Nerdrum-bok, er ikke helt begeistret for Nerdrums beslutning om å kalle seg kitsch-maler, og ikke kunstner.

Kitsch har en litt odiøs klang i USA, men for samlere og museer ser det ut til å være det samme hva Nerdrum kaller seg. De kjøper bildene uansett.

Høyt priset

Et Nerdrum-maleri omsettes for millionbeløp i USA. Utstillingens mest kostbare bilde, gikk for 190000 dollar, eller drøye 1,5 millioner kroner pluss skatter og avgifter. Ett av bildene ble solgt til en norsk samler, bosatt i Connecticut, «Twins At Dawn» gikk for 140000 dollar, eller godt over 1,1 millioner. Familien eier flere Nerdrum-bilder fra før. Bildet avspeiler de to nyfødte, uskyldiges inntreden i en ikke fullt så uskyldig verden.

Nekter intervju

I utstillingen, som Nerdrum ikke ønsker å la seg intervjue om, tar han opp eldgamle problemstillinger som frykt, ensomhet, kjærlighet, hat, umoral, fødsel og død.

Tvillingtemaet er ingen nyskapning i Nerdrums kunst. Helt siden 70-tallet har nyfødte tvillinger og gjentakelsesmotiver preget flere av bildene hans, men det var først i fjor han fikk sine egne tvillingdøtre, da hans kone Turid nedkom med parets tredje og fjerde barn.

- Utstillingen er vår første i det nye årtusenet, og vi ønsker å markere tvillingenes første fødselsdag, sier gallerist Robert Fishko i Forum Gallery.

NEW YORK-SUKSESS: Forum Gallery i New York har omsatt Odd Nerdrum-bilder for over fem millioner kroner.