Nerdrum jager Munch

Odd Nerdrum stjal oppmerksomheten fra sine kitschaspiranter på Notodden i går med dramastykket sitt «Kuratoriet». Det handler om mestermøtet mellom han og Edvard Munch.

NOTODDEN (Dagbladet): Verdenspremieren på Nerdrums teaterstykke - ifølge Nerdrum selv rendyrket propaganda for kitsch - var så underfundig at det sikkert nok vil kunne defineres innenfor rammene av den levende, ikke-kantske kunst. Også i strengere håndverksmessig forstand.

Møtet med Munch

For under møtet mellom kitschrebellen og den gamle mester, henholdsvis i Kristofer Hivjus og Jan Hårstads gestalt, skjedde det noe underlig. Noe som kanskje heller ikke forfatter og regissør Nerdrum hadde regnet med? Hans kjære kitsch ble til en forunderlig form for kunst. Ensporet og navlebeskuende kan hende, men likevel så avgjort... kunst. Dramaet - samtalen mellom de to malerhøvdingene fra hver sin tid - var like smalsporet som det var humoristisk. Publikum - en rekordfull Tinfos-hall - moret seg stort.

- Kroppen er bare god, skrek Nerdrum i Hivjus skikkelse ut mot salen, dro opp kjortelen og blottet sin friske front i beste Nerdrum-stil.

Som tidvis utstøtt og merket på kropp og sjel av kunstkjennernes fiendtlighet, var Munch straks på den utstøtte malerens side.

- En tok seg i å ønske at de to hadde fått møte hverandre på ordentlig. For hva hadde i så fall skjedd? Ville Nerdrum fått seg en på trynet? Eller ville mesterne fra hver sin tid blitt enige - som i Nerdrums stykke?

Kitschkrigen

Malerfenomenet Odd Nerdrum har et dyptfølt og ustoppelig behov for å forklare forskjellen på kitsch og kunst. Forklare at kitschen er hans fag, og at det er dagens etikkbundne kunst overlegent.

Selveste kunstdjevelen i Nerdrums øyne, filosofen Immanuel Kant, gjengitt av dagens kunstuniformister, er fienden som kunstdissidenten fører krig mot. Alt kokes ned til kampen mellom kitschens inderlighet, umiddelbarhet og ærlighet, satt opp mot den kantske bundne beregnethet og manglende håndverk.

Og når Munch forherliger sin unge ubesudlede produksjon med «Syk Pike» som det optimale verk, tar han kitschens parti. «Jeg sovnet inn i kunsten,» avslutter Munch, og oppfordrer Nerdrum til å fortsette med den råeste og inderligste kitsch.

«Men kanskje jeg havner i sluket,» svarer Nerdrum.

«Du er der allerede,» punkterer Munch, til trampeklapp fra publikum.

Kitsch ble kunst

På spørsmål fra Dagbladet der han satt ved siden av sin fagre kone, Turid Spildo Nerdrum, om Nerdrum likte framføringen av stykket, svarte kitschrebellen:

- Det var storartet. Fremragende.

Odd Nerdrums elever måtte stille litt bak i rekka i går. Men deres bilder, overraskende fri for Nerdrums faste virkemidler, vil gjøre seg sterkere gjeldende i bluesbyen i ukene som kommer.

<B>NAKEN KITSCH:</B> - Kroppen er bare god, skrek Odd Nerdrum i Kristofer Hivjus skikkelse til mesteren Edvard Munch (Jan Hårstad).
<B>HAPPY TRIO:</B> Jan Hårstad, Odd Nerdrum og Kristofer Hivju.