FORTSETTE Å MALE: Odd Nerdrum forbereder seg på en utstilling på Geilo i påsken, samtidig som hans ankesak skal behandles i Høyesterett. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
FORTSETTE Å MALE: Odd Nerdrum forbereder seg på en utstilling på Geilo i påsken, samtidig som hans ankesak skal behandles i Høyesterett. Foto: Agnete Brun / DagbladetVis mer

Nerdrum lar seg sjarmere av Ari

Dette skal han stille ut.

(Dagbladet): I morgen starter Høyesteretts to dager lange behandling av Odd Nerdrums ankesak. Nerdrum ble i lagmannsretten dømt til to år og ti måneder i fengsel for grovt skattesvik.

Parallelt med dette jobber Nerdrum aktivt med sitt kunstneriske virke.

I påsken skal han stille ut verket «Mor og Sønn», fra 2012, som er olje på lerret i formatet 180 x 137 cm.

- Det skildrer to mennesker i solnedgangslys, forteller Nerdrums sønn Bork Spildo Nerdrum til Dagbladet.

- Godt forhold Utstillingen åpner på Geilo 23. mars, og er i regi av Galleri PAN. Men Nerdrum blir på ingen måte den eneste kunstneren.

Han stiller nemlig ut sammen med blant andre debutant Ari Behn, fotograf Per Heimly og Nerdrums kunstelever Helene Knoop, Kaja Norum og Trine Folmoe.

- Ønsker Nerdrum å fokusere mer på det norske markedet nå enn tidligere?

- Til tross for dårlige kritikker har han alltid hatt et godt forhold til publikum, svarer Spildo Nerdrum.

- Sjarmerende Nerdrum kjenner selv ikke til Ari Behns verker, men hans sønn forteller at Nerdrum har et godt inntrykk av ham:

- Han er et levende menneske og meget sjarmerende, sier sønnen.

Men Nerdrum har også andre ting enn kunst å tenke på akkurat nå.

STILLER UT: Ari Behn skal debutere på Geilo i påsken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STILLER UT: Ari Behn skal debutere på Geilo i påsken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

I morgen settes retten i Høyesterett, der fem dommere skal vurdere Nerdrums ankesak. Han er dømt for å ha unndratt nærmere 14 millioner kroner fra beskatning.

Dagbladets avsløringer i høst viser at Nerdrum trolig har skattet av alle pengene, men muligens til feil sted og feil tid.

- Stiller ut uansett Gallerist Gerald M. Bliem har likevel ingen motforestillinger mot å stille ut Nerdrum.

- Jeg har fulgt med denne rettssaken fra begynnelsen og synes at han har blitt behandlet veldig urettferdig. Jeg har enorm stor respekt for hans arbeider og han som person. Når det gjelder Odd Nerdrum, så kommer jeg alltid til å stille ham ut, sier Bliem til Dagladet.

For ham som gallerist har det ingenting å si hva som skjer i denne saken.

- Jeg skal stille ut hans verker også i framtiden, og håper for hele Norge han får mulighet til å fortsette og male, også hvis han må sone i fengsel. Men det er en helt absurd tanke. Nerdrum kan ikke jobbe i en liten fengselscelle - et passasjerfly kan heller ikke bygges i en garasje. Da har vi sett hans siste verk, sier Bliem.