Nerdrum lovpriser Schau

- Kristopher Schau tar opp arven etter Kjartan Slettemark. Hans «Forfall» er det mest radikale som har skjedd på mange år innenfor kunsten, sier Odd Nerdrum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

... og Kristopher Schau bare ler rått

Nerdrum bekjenner seg til kitschen. Det er fire år siden han vendte kunsten ryggen, for å vie sitt virke til kitsch. Ifølge Nerdrum er en av kriteriene for god kunst at kunstneren ikke skal ha tenkt noen hel tanke, han skal nærme seg oppgaven med ironi og han skal ikke ha en håndverksfaglig dyktighet.

- Som kunst er dette kanskje det betydeligste jeg har sett, sier Odd Nerdrum. Han omtaler Kristopher Schaus « Forfall » som «en kunstnerisk handling på høyt nivå».

- Jeg er ikke i tvil om at dette kan betraktes som kunst. Schau har til og med fått et tallrikt publikum. Dette er stort. Dette har kunstnerisk tyngde. Hadde han gjort dette i USA, ville han blitt verdensberømt, tror Nerdrum.

Protest?

- Det høres jo helt fantastisk ut! Så det er Schaus protest mot krigen i Afghanistan? spør Kjartan Slettemark.

Dagbladet forklarer kunstneren at det nok ikke er helt slik det forholder seg. Det er da kunstneren utbryter:

- Å kjære folk! Kära nån... Kan det være min kommentar? spør Slettemark spakt. Slettemark sjøl høstet både jubel og økseslag i 1965 da han i protest mot krigen USA førte mot Vietnam lagde verket «Av rapport fra Vietnam». Det var en protest i blodige farger og brent plast som fikk en mann til å bli så provosert at han brukte øksa på verket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.