Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Nerdrum må bære risikoen

- Ikke ligningsmyndighetenes jobb å sannsynliggjøre hva overføringene var, sier regjeringsadvokaten.

Hodepine: - Nerdrum bærer ansvaret for en hver usikkerhet han selv har skapt, sa regjeringsadvokaten i retten i går. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
Hodepine: - Nerdrum bærer ansvaret for en hver usikkerhet han selv har skapt, sa regjeringsadvokaten i retten i går. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer

I går var siste dag av Odd Nerdrums skattesak i Oslo tingrett. Nerdrum har saksøkt Skatt Øst fordi han ble ilagt restskatt på flere millioner kroner, for beløp han mener han allerede hadde skattet av.

Det største hullet i saken er hvorfor Nerdrum overførte 700 000 dollar fra sin bankboks i Østerrike til Forum Gallery i New York.

- Nerdrum må bære risikoen Nerdrum hevder dette var tilbakebetaling av penger som ble oppbevart i bankboksen etter avtale med galleriet, og at de 700 000 så ble overført tilbake til han på Island.

Tolle Stabell, assisterende regjeringsadvokat, representerer Skatt øst. Han sier til Dagbladet at Nerdrums påstand ikke på noen måte er bevist.
 
- Det er ikke ført regnskap slik det skulle vært, og det er umulig å se hva overføringen gjaldt. Da må Nerdrum bære risikoen for det. Det er hans problem, sier Stabell.

- Usikker situasjon Påstanden Skatt øst har lagt til grunn, innebærer at galleriet har utbetalt 693 000 mer til Nerdrum enn det han hadde krav på, ifølge galleriets salgslister.

- Betyr det at dere mener galleriet har hatt en skjult omsetning av Nerdrum-bilder?

- Det vet man ikke så mye om, sier Stabell.

- Men dere konkluderer med at han har fått utbetalt mer enn malerisalget gir dekning for?

- Vi har tatt utgangspunkt i at kontantstrømmen fra galleriet til Nerdrum, representerer inntekter.

- Er det nok til å sannsynliggjøre påstanden?

Nerdrums problem:  - Det er Nerdrums problem at han ikke har ført regnskap som gjør det mulig å se hvorfor penger ble overført, sier assisterende  regjeringsadvokat Tolle Stabell.  Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
Nerdrums problem: - Det er Nerdrums problem at han ikke har ført regnskap som gjør det mulig å se hvorfor penger ble overført, sier assisterende regjeringsadvokat Tolle Stabell. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer

- Ligningsmyndighetenes oppgave er ikke å sannsynliggjøre hva det var. De skal bedømme en usikker situasjon hvor det ikke finnes regnskapsmateriale. Man er ikke nødt til å påvise en omsetning.

- Dobbeltelling Nerdrums advokater, Pål Berg og Toralv Follestad, mener man må ta utgangspunkt i det dokumenterte malerisalget, for å fastslå Nerdrum inntekter fra galleriet.

- Det finnes ikke spor av salg som korresponderer med beløpet Skatt øst mener Nerdrum har tjent, sa Follestad i retten i går.
De hevder at Skatt øst har talt 700 000 av Nerdrums inntekter to ganger, fordi pengene som ble overført fra bankboksen til galleriet, kom tilbake til Nerdrum på Island.

Likevel har heller ikke Nerdrums advokater sikre bevis å støtte seg på, noe som har vært et stort problem i retten. Det er blant annet ikke spesifisert hva overføringene til Island gjaldt.

- Men hvis det ikke er de samme pengene, hva er de da betaling for, sa Follestad i går.

I skattesaken er det sansynlighetsovervekt som avgjør utfallet, til forskjell fra straffesaken der påstander må være bevist utover en hver rimelig tvil.

Dom i skattesaken er ventet om tre uker.