Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nerdrum måtte forlate retten

Orket ikke mer.

Ryggplaget: Odd Nerdrum har trøbbel med ryggen og måtte i dag forlate rettsalen etter å ha forklart seg i nærmere to timer. Til høyre, advokat Pål Berg. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
Ryggplaget: Odd Nerdrum har trøbbel med ryggen og måtte i dag forlate rettsalen etter å ha forklart seg i nærmere to timer. Til høyre, advokat Pål Berg. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer

OSLO TINGRETT (Dagbladet): Nerdrum måtte i dag opp i vitneboksen og svare på en rekke spørsmål, både fra sine egne advokater, regjeringsadvokaten og dommer Kim Heger.

Etter den to timer lange utspørringen, hadde Nerdrum fått så vondt i ryggen at han ikke kunne overvære resten av dagens rettsforhandling.

- Jeg hadde et stygt fall for en uke siden. I dag måtte jeg ligge på en benk for å spare ryggen, sa Nerdrum til Dagbladet forrige uke.

I dag var den andre dagen av Odd Nerdrums skattesak i Oslo. Assisterende regjeringsadvokat, Tolle Stabell, representer Skatt øst og avsluttet sitt innledningsforedrag med å kreve at Skatt øst frifinnes.

Dokumenter Dagbladet har sporet opp, viser at Nerdrum sansynligvis skattet av alle inntekter, men kanskje til feil land og feil tid.

- I sin egen verden Nerdrums advokat Pål Berg, var fornøyd med hvordan klienten håndterte utspørringen.

- Jeg synes han svarte godt for seg, og slik jeg ser det er han både ærlig og troverdig i sin forklaring, sa Berg.

- Han blander sammen en del årstall og beløp når han snakker?

- Ja. Nerdrum er Nerdrum. Han svarer så godt han kan, men han lever i en egen verden som ligger langt unna en pengeverden som denne. Beklageligvis har han rotet seg opp i denne situasjonen, sier Berg.

Saktsøkt av Nerdrum: Fra venstre, assisterende regjeringsadvokat Tolle Stabell, seniorrådgiver i Skatt Øst, Jan Viggo Oppegård og senior skattejurist i Skatt Øst, Sissel Nordli . Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
Saktsøkt av Nerdrum: Fra venstre, assisterende regjeringsadvokat Tolle Stabell, seniorrådgiver i Skatt Øst, Jan Viggo Oppegård og senior skattejurist i Skatt Øst, Sissel Nordli . Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer

Nerdrum måtte i 2010 og 2011 betale flere millioner kroner i restskatt for beløp han hevder han allerede hadde skattet av, og har derfor saksøkt Staten, ved Skatt øst.

Alle beløpene saken dreier seg om stammer fra Forum Gallery i New York. Med unntak av en overføring på 450 000 dollar, som Skatt øst godkjenner som innberettet, er skattesaken identisk med straffesaken der Nerdrum ble dømt til to år og ti måneder i fengsel.

- Galleriets forslag Skatt øst mener man ikke kan legge til grunn Nerdrums påstand, om at han ikke var skattepliktig for 900 000 dollar som ble plassert i en bankboks i Østerrike, og at 700 000 av bankbokspengene er de samme som ble utbetalt til Nerdrum på et senere tidspunkt. De mener også at Nerdrum har skattet deler av sine inntekter til feil land.

Under utspørringen var det særlig interesse for bankboksen i Østerrike.

- Det var galleriet som foreslo å opprette en bankboks, og de ba meg finne en bank jeg stolte på. Jeg valgte banken i Lech fordi en venn av meg var barndomskamerat med bankdirektøren der, og sa at han var til å stole på, forklarte Nerdrum.

Nerdrum fortalte nok en gang at han ikke så på pengene i bankboksen som sine egne før de ble utbetalt derfra, og at dette baserte seg på en muntlig avtale med Forum Gallery.