Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nerdrum mister ikke gården

Kunstneren puster lettet ut.

FORTSATT KUNSTNERGÅRD: Odd Nerdrum får beholde Røvik Gård, har lagmannsretten bestemt. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
FORTSATT KUNSTNERGÅRD: Odd Nerdrum får beholde Røvik Gård, har lagmannsretten bestemt. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer

Agder lagmannsrett har talt: Odd Nerdrum blir ikke fratatt sin idylliske gård i Stavern.

Rundt tunet på den 35 mål store eiendommen Røvik, med spektakulær sjøutsikt, har kunstmaleren blant annet et stort hovedhus, flere atelier, frukthage, stabbur og lysthus. Her har han i mange år avholdt malerkurs for sine elever.

Det er Odd Nerdrums tidligere samarbeidspartnere i aksjeselskapet The Nerdrum Institute (TNI) som har krevd å få ta arrest i gården. De hevder Nerdrum skylder over 46 millioner kroner som følge av at han brøt deres avtale om enerett på salg av Nerdrum-malerier i utlandet.

- Lettet I februar tillot Larvik tingrett TNI å ta arrest i gården, men kjennelsen ble opphevet to måneder senere etter muntlige forhandlinger. Retten kjøpte ikke at Nerdrum hadde utvist en slik adferd at det var grunn til å frykte at han ville unndra verdier.

Deretter anket TNI saken - og det er denne anken som nå er avgjort i kunstnerens favør.

- Utfallet er som forventet. Men siden det alltid er en belastning å ha en sak mot seg, mottar vi beslutningen med en viss lettelse, sier Nerdrums advokat Stein Erik Hove til Dagbladet.

Må betale saksomkostninger Røvik gård ble lagt ut for salg i 2011 med en prisantydning på 22 000 000 kroner, men senere trukket fra markedet.

The Nerdrum Institute må nå betale Nerdrums saksomkostninger - over 200 000 kroner. Daglig leder Kjell Endre Wenstad ønsker ikke å kommentere avgjørelsen, og det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra selskapets advokat.

I en helt annen sak ble ble Odd Nerdrum i sommer funnet skyldig i å ha lurt unna over 13 millioner kroner fra norske skattemyndigheter. Han ble dømt til to år og ti måneder i fengsel, men har anket til Høyesterett.

LETTET: Avgjørelsen var som forventet, men skapte likevel lettelse, ifølge Odd Nerdrums advokat. Her er kunstneren fotografert sammen med sin kone. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
LETTET: Avgjørelsen var som forventet, men skapte likevel lettelse, ifølge Odd Nerdrums advokat. Her er kunstneren fotografert sammen med sin kone. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media