Ikke til stede: Odd Nerdrum møtte ikke i retten i dag, men skal ifølge forsvarerne komme tilbake i morgen eller fredag. - Det blir for mye press for ham, sier medforsvarer Pål Berg til Dagbladet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Ikke til stede: Odd Nerdrum møtte ikke i retten i dag, men skal ifølge forsvarerne komme tilbake i morgen eller fredag. - Det blir for mye press for ham, sier medforsvarer Pål Berg til Dagbladet. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Nerdrum møtte ikke i retten

- Blir for mye press, sier forsvarer.

(Dagbladet): Odd Nerdrum møtte ikke i retten i dag tidlig. Medforsvarer Pål Berg opplyser til Dagbladet at Nerdrum ikke har møteplikt i dag, men at han kommer til å komme tilbake før de avsluttende prosedyrene på fredag.

- For mye press - Det blir for mye press på ham til han klarer å være her hver dag, sier Berg til Dagbladet.

Nerdrum var sykmeldt under behandlingen av den sivile saken i mars i år, og saken som nå behandles ble utsatt i fjor sommer også på grunn av en sykemelding.

Da Nerdrum forklarte seg i går sa han at det er mye han ikke får til i hverdagen, som å kjøre bil eller bruke datamaskin. Han leverte også en legeerklæring.

- Men jeg har klart å komme meg hit til retten nå, og det er jo litt stolt av, sa Nerdrum.

Risikerer fengsel Kunstneren er tiltalt for å ha unndratt 13,8 millioner kroner, og risikerer flere år i fengsel. Han ble dømt til to år og ti måneder i fengsel i 2012.

Høyesterett opphevet dommen og sendte den tilbake for ny behandling, da de fant at dommen var for dårlig begrunnet på to sentrale punkter.

Saken dreier seg om 900 000 dollar Nerdrum oppbevarte i en bankboks i Østerrike — ifølge Nerdrum etter avtale med Forum gallery i New York. I tillegg kommer to overføringer fra samme galleri på 450 000 dollar og 325 000 dollar.

Nerdrum mener disse stammer fra bankboksen og ble betalt skatt av, påtalemyndigheten er uenig.

I dag skal to vitner fra Nerdrums tidligere revisorselskaper Deloitte og KPMG vitne i retten, om hvorvidt Nerdrum betalte skatt for deler av beløpet på Island.

Retten sliter for øyeblikket med å få telefonen til å fungere, og får derfor ikke kontakt me vitnene på Island.

Den store svarte boka: I denne permen med over 800 sider, ligger alle dokumentene i Nerdrum-saken.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Den store svarte boka: I denne permen med over 800 sider, ligger alle dokumentene i Nerdrum-saken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer