Lider av Tourettes: Odd Nerdrum snakket i retten i dag om hvordan det er å leve med nervesykdommen Tourettes syndrom, og fortalte at den har gjort at hans kone har tatt hånd om alt det praktiske i forbindels med hans virke som kunstner. Kona Turis Spildo har skrevet flere brev der det er uenighet om hvordan de skal tolkes. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
Lider av Tourettes: Odd Nerdrum snakket i retten i dag om hvordan det er å leve med nervesykdommen Tourettes syndrom, og fortalte at den har gjort at hans kone har tatt hånd om alt det praktiske i forbindels med hans virke som kunstner. Kona Turis Spildo har skrevet flere brev der det er uenighet om hvordan de skal tolkes. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / DagbladetVis mer

Nerdrum snakket ut om sykdommen i retten

- Angstnevrosene blir verre og verre.

(Dagbladet): Odd Nerdrum forklarer seg i dag i straffesaken mot ham i Borgarting lagmannsrett. Nerdrum er tiltalt for grovt skattesvik, og er tidligere dømt til to år og ti måneders fengsel, men dommen ble opphevet av Høyesterett og saken sendt tilbake for ny behandling.

Forsvarer John Christian Elden stilte i dag klienten flere spørsmål om hvordan det er å leve med nervelidelsen Tourettes syndrom.

- Et stikkord er tvangstanker, sa Elden.

- Det er verre enn det, sa Nerdrum og fortsatte:

- Ubeskrivelig melankolsk - Gjennom hele ungdommen var jeg ganske isolert, for jeg hadde alle disse ticsene, sa han og viste til de ukontrollerte bevegelsene som følger med sykdommen.

- Men det verste kommer med årene. Disse bevegelsene blir mindre, og det angriper innenfra. Angstnevrosene blir større og større.
Jeg har hatt store perioder det jeg har vært så ubeskrivelig melankolsk at jeg tror ikke et menneske som ikke har Tourettes kan forstå det ordentlig.

Nerdrum fortale at han ofte ble gjort narr av i ungdommen.

- Derav kommer det kanskje at jeg har likt å stå og arbeide, sa han.

- Vanskelig å male Forsvarer Elden spurte videre om hvordan det er for Nerdrum å lese og bruke data.

- Jeg kan ingenting om data eller mobiltelefoner. Jeg er innkapslet i en slags gammel verden som fante før disse tekniske hjelpemidlene kom. Jeg kan til nød sette på en grammofon. Jeg kan male, men det har jeg hatt litt vanskeligheter med i det siste. Jeg har helt sluttet å skrive. Hvis det blir for mye blir jeg helt tom, som om det er skutt i filler inne i hodet, sa Nerdrum.

Gjenkjente ikke brev Nerdrum fikk i dag flere kritiske spørsmål av aktor om innhold i brev som har gått til forskjellige advokater, skattemyndighetene og Forum gallery i New York.

Nerdrum hadde problemer med å gjøre rede for dem, og sa han ikke kjente igjen flere av dem eller husket innholdet.

- Et av aktors argumenter er at det er skrevet forskjellige ting i forskjellig brev. Har du skrevet dem selv, spurte Elden.

- Jeg har ikke skrevet et dokument. Etter vi flyttet til Island i 2002, tok min kone av seg det praktiske, sa Nerdrum.

Nerdrum er tiltalt for å ha lurt unna nesten 14 millioner kroner fra norske skattemyndigheter mellom 1998 og 2002, og ble stilt spørsmål både fra aktor og dommere om hvorfor han oppbevarte 900 000 dollar i en bankboks i Østerrike uten å fortelle det til skattemyndighetene eller revisoren som hjalp ham å føre regnskap.

Revisoren skal vitne etter pausen i dag.