DØMT: Odd Nerdrum er dømt til fengsel i to år for skatteunndragelse. Foto: Tor Arne Dalsnes
DØMT: Odd Nerdrum er dømt til fengsel i to år for skatteunndragelse. Foto: Tor Arne DalsnesVis mer

Nerdrum til Dagbladet: - Er målet nådd for de norske myndigheter?

Dommen mot Odd Nerdrum er knusende. Nå bryter kunstneren sin selvpålagte taushet og raser mot norske myndigheter.

PARIS/OSLO/STAVERN (Dagbladet): Norges mest kjente nålevende kunstner, Odd Nerdrum (67), ble onsdag dømt til to års fengsel for grovt skattesvik etter å ha unndratt en inntekt på 10.474.100 kroner fra skattemyndighetene.

Kunstneren har siden 2002 nektet å snakke med pressen, og under rettsaken har han verken latt seg intervjue eller avbilde. Nå har Nerdrum brutt tausheten.

- To år i fengsel og jeg mister visumet til USA. Nå kan jeg ikke være gjestelærer i Maryland Institute College of Art, ikke i The Pennsylvania Academy of the fine art og ikke i New York Academy of Art. Er målet nå nådd for de norske myndighetene? Mon tro om jeg får et hyllingstelegram fra den kinesiske utenriksminister, sier Nerdrum til Dagbladet i en e-post seint i går kveld.

I dekning i Frankrike Ifølge hans forsvarer, Tor Erling Staff, befinner nå kunstneren seg i Frankrike i påvente av en eventuell ankesak.

Dagbladet besøkte i går kveld både gården hans i Stavern og slottet han disponerer i Maisons-Laffitte, en nordvestlig forstad 18 kilometer unna Paris, uten å treffe på verken den verdenskjente kunstneren eller kona Turid Spildo.

I den knusende dommen mot ham framgår det at 67-åringen har lagt ned et betydelig arbeid i å skjule hvor mye han har tjent fra norske myndigheter.

Retten mener at det er straffeskjerpende at deler av inntektene har vært skjult på en slik måte at oppdagelsesrisikoen har vært svært liten.

Blant annet oppbevarte Nerdrum 900.000 dollar, i overkant av 5 millioner kroner, i en østerriksk bankboks som ikke ble innrapportert til beskatning i Norge.

Ifølge dommen var det nærmest umulig for likningsmyndighetene å oppdage pengene som lå skjult i denne bankboksen.

Det står videre i dommen at retten i sin bevisvurdering blant annet har lagt vekt på at Nerdrum har vekslet mellom flere forklaringer gjennom åra, noe de ikke kan se noen annen grunn til enn at han har hatt et ønske om å skjule de reelle inntektene sine for skattemyndighetene.

Retten har også lagt vekt på at Nerdrums forklaring om at pengene i bankboksen tilhørte et galleri i USA, som en sikkerhet i tilfelle de måtte erstatte ødelagte Nerdrum-malerier, ikke kan stemme.

- Kommer til å anke Dette fordi den var opprettet i Nerdrums navn og han alene hadde disposisjonsrett på bankboksen.

Ifølge Odd Nerdrums forsvarer Tor Erling Staff kommer de til å anke dommen.

- Vi er kjempemisfornøyde. Retten tar som et utgangspunkt at Nerdrum ikke bare mangler troverdighet, men at han ikke vet hva troverdighet er en gang, for å si det på min måte, sier han til Dagbladet.

Også Nerdrums tidligere elev Per T. Lundgren, som vitnet i rettssaken, er opprørt over dommen.

- Det er en sørgelig dag for alle kunstelskere, og hans tilhengerskare både i Norge og i utlandet, sier Lundgren, som selv er billedkunstner.

- Dette er «å putte en påfugl inn i et hønsebur», og det burde framkalle stor fortvilelse og vemmelse.

Hensyn til Tourettes I sin forklaring i retten tidligere denne måneden hevdet Odd Nerdrum at han ikke er særlig flink med tall.

- Det er umulig for et moderne menneske å male gammelmodige bilder med de tall og papirer som blir belastet den vanlige borger i dag. Jeg setter pris på matematiske likninger i min malerkunst, men tall generelt er ikke min sterkeste side, sa han.

Dette mener retten er feil. Retten mener det er beviselig at selv om Nerdrums oppmerksomhet i det vesentlige er viet til hans kunstneriske virksomhet, har han også et bevisst forhold til de inntektene kunsten hans genererer.

Slik mener retten at han var fullt klar over hva han gjorde da han ikke leverte inn inntektene sine til norske skattemyndigheter.