Nerdrums lyse side

Odd Nerdrum er sliten etter alt oppstyret rundt gigantutstillingen i høst. Nå gir «mørke» Nerdrum ut en kalender med lette og luftige sommerbilder. - Jeg er jo litt schizofren, sier maleren.

I en ny kalender kalt «Sommerbilder» viser Nerdrum tolv bilder, alle malt ved landstedet Røvika ved Stavern mellom 1975 og 1997.

- Hvorfor disse sprangene fra det mørke og dramatiske til det lyse og milde?
- Du vet at i fotografi er det noe som heter negativer og positiver. Da er vel sommerbildene en positiv utgave av de negative dramabildene mine.

- Så de utfyller hverandre?
- Nei, det er vel mer en slags schizofren tilstand. Jeg har en arkadisk drøm om velvære; jeg har det veldig bra når jeg slipper unna avisene og byen og er der nede. Da blir jeg glad, lykkelig og litt overflatisk.

Kitschprodusent

Odd Nerdrum er sliten nå. Det har vært mye styr siden hans store retrospektive utstilling åpnet på Astrup Fearnley-museet for to måneder siden. For tida jobber han med flere store, dramatiske bilder.

- Mer kitsch?
- Kitsch er bare en pragmatisk historieforståelse. Europas hjerte ligger i kitschen, selve den etniske europeer- som for øvrig ikke engang er lansert som en egen rase- hviler i kitsch. Kitschen er vår sjel. Selv føler jeg meg som en profesjonell kitschprodusent. Det blir det samme som når en homoseksuell eller homofil eller hva man kaller det kommer ut av skapet, sier Nerdrum.

Hele sommeren tilbringer han i Stavern, med familien og elevene sine rundt seg.

Hemmelig prosjekt

- Jeg bruker alle sammen som modeller, både familien, elevene og meg selv. Vi er jo ganske mange der nede, det blir et slags kollektiv, for å si det trivielt, forteller Nerdrum.
Hans neste store prosjekt er en utstilling med selvportretter.

- Jeg kan ikke si så mye om det ennå, men det blir ikke i Norge, røper han.

Kalenderen blir utgitt av hans bestevenn, polfareren og forleggeren Erling Kagge. Åtte tusen stykker er trykket hittil, og andre opplag er allerede ute i butikkene.

- Tall og sånt må du spørre andre om. Jeg bare maler, sier Odd Nerdrum.