Nerdrums stjålne dagbok til salgs

Odd Nerdrums stjålne dagbok fra 1959 er lagt ut for salg på et norsk Internett-auksjonshus. Utropspris: 180000 kroner.

- Dette er meg helt fremmed. Jeg har da aldri ført dagbok, er kitschmalerens spontane reaksjon når Dagbladet forteller at dagboka hans fra 1959- 1960 nå tilbys solgt på nettauksjonsstedet GiBud.no. Men en faks seinere må Nerdrum innrømme at det faktisk er hans ungdommelige skriverier og skisser.

- Kjempebarnslig

«Jeg har alltid hatt lyst til å prøve og skrive litt om hva jeg opplevet, hva jeg har tenkt i stille stunder og hva jeg har følt av smerter og nydelser, eller gode ting,» innleder den 15-årige Nerdrum dagboka med. Det får Nerdrum anno 2000 til å utbryte:

- Kjempebarnslig skrevet!

Nerdrum den eldre er likevel stolt over ikke å ha forandret seg.

- Jeg var gjennomført antimodernistisk allerede da. Dette kunne vært skrevet av en helgen på 1300-tallet. Ingen skal kunne beskylde meg for å ha vinglet inn i moderniteten!

Hvor dagboka stammer fra, vet ikke Nerdrum. Men han mener boka må være stjålet - kanskje en gang på 70-tallet, kanskje seinere.

- Mange ting som skal være laget av meg - men som egentlig er laget av mine elever - er i omløp. Men dette er definitivt meg.

Sinnssykt

- Er 180000 en rimelig pris, synes du?

- Nei, den er helt sinnssyk.

- Sinnssykt høy eller lav?

- Det vet jeg ikke. Sinnssyk er den, uansett.

Nerdrum har for så vidt skrevet notater og småting hele livet, men har nesten ikke gitt noe av det ut - av respekt for dem som kan skrive. Men i og med at materialet eksisterer, kan vi risikere at det havner mer skriftlig Nerdrum på markedet.

- Man kan ikke beskytte seg mot sånt, som Nerdrum selv sier.

Dagbladets e-post til selgeren av dagboka, der vi spør hvor han har fått den fra, blir ikke besvart.

Antall innkomne bud torsdag ettermiddag: null.

KJÆRE(DYRE)DAGBOK: Odd Nerdrums sjålne ungdommelige skriverier er til salgs.